MSC World Europa maakt plaats voor de MSCEuribia

MSC Cruises en Chantiers de l’Atlantique vierden vandaag twee belangrijke nieuwbouwmijlpalen voor de bouw van de volgende generatie milieuvriendelijke, geavanceerde schepen van de lijn. De nieuwe MSC World Europa werd te water gelaten, terwijl de muntceremonie werd gehouden voor de MSC Euribia. MSC heeft ook bevestigd dat de World Europa een brandstofcel aan boord zal hebben. De MSC World Europa en MSC Euribia zullen volgend jaar de eerste LNGaangedreven schepen worden die zich bij de MSC-vloot zullen voegen, wat een investering van € 3 miljard in Liquified Natural Gas (LNG)-schepen betekent. De bouw van MSC World America zal begin 2023 starten, volgens een verklaring. Pierfrancesco Vago, uitvoerend voorzitter van MSC Cruises, zei: “Vandaag is een nieuwe belangrijke mijlpaal in onze reis naar netto nul-emissie in 2050 voor onze maritieme activiteiten. Na miljarden euro’s aan investeringen kondigen we belangrijke bouwontwikkelingen aan in niet slechts één maar twee van onze volgende generatie LNG-aangedreven schepen die ons steeds dichter bij onze visie van een emissievrije cruise-industrie brengen. “We hebben nog veel meer te doen, maar ik ben blij dat we ondanks alles wat we in de pandemie van de afgelopen twee jaar hebben meegemaakt, met onze partners bij Chantiers de L’Atlantique toch de lancering van deze nieuwe LNG-aangedreven schepen hebben kunnen bereiken. Het zijn de eerste LNG-schepen ooit gemaakt in Frankrijk die ook potentiële nieuwe brandstofceltechnologieën zullen introduceren om ze nog efficiënter te maken. We moeten nu nog grotere stappen zetten en we zullen de voortdurende steun van onze leveranciers, partners en overheden nodig hebben om dit te bereiken. We moeten allemaal samenwerken om onze groene toekomst te realiseren.” Laurent Castaing, General Manager van Chantiers de l’Atlantique, voegde toe: “Het is inderdaad een heel speciaal moment dat we vandaag beleven. Dit is niet alleen omdat deze schepen respectievelijk de 15e en de 16e zijn die we voor MSC Cruises bouwen – wat de uitstekende kwaliteit aantoont van de relatie die we sinds de jaren 90 tussen onze twee bedrijven hebben opgebouwd. Dit is niet alleen omdat ze tot de grootste en beste van de cruisemarkt ter wereld behoren. Maar het is ook en vooral omdat ze een gigantische stap betekenen naar hoe de cruiseschepen van de toekomst eruit zullen zien. Bij hun levering zullen ze de beste CO2-voetafdruk van de markt hebben, in termen van emissies per passagier en per dag”.

MSC World Europa

MSC Cruises en Chantiers de l’Atlantique bevestigden vandaag ook de installatie van een proeffabriek voor brandstofcellen aan boord van de MSC World Europa, bekend als Blue Horizon. De technologie zal LNG gebruiken om brandstof om te zetten in elektriciteit met een van de hoogste efficiënties van alle stroomoplossingen die momenteel beschikbaar zijn, waarbij elektriciteit en warmte op het schip wordt geproduceerd, aldus het bedrijf. De door Chantiers de l’Atlantique (CdA) en MSC Cruises geselecteerde brandstofceltechnologie is de SOFC (Solid Oxide Fuel Cell), ontwikkeld door Bloom Energy. De SOFC zal de uitstoot van broeikasgassen (BKG) met ongeveer 30 procent verminderen in vergelijking met een conventionele LNG-motor zonder de uitstoot van stikstofoxiden, zwaveloxiden of fijne deeltjes. Anne Claire Juventin, verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole van Chantiers de l’Atlantique, en Valentina Mancini, Brand Manager van MSC Cruises voerden het traditionele maritieme ritueel uit als meter die de scheepseigenaar en de scheepsbouwer vertegenwoordigden toen ze twee munten onder de kiel plaatsten als historisch teken van zegen en geluk voor het project en het operationele leven van het schip op zee. Het dobberen van MSC World Europa, het eerste LNG-aangedreven schip dat zich bij de MSC Cruises-vloot voegt, vond plaats op de scheepswerf in Saint-Nazaire, waar ze nu naar een nat dok zal worden verplaatst om verder te werken aan het schip tot haar oplevering in november 2022.