AIDAcosma gedoopt

In de haven van Hamburg is zaterdag het jongste cruiseschip van rederij AIDA, de “AIDACosma“, gedoopt. Het schip wordt beschouwd als een van de meest innovatieve in zijn soort vanwege de voortstuwing op vloeibaar gas.

De peettante van de cruisereus was Kristina Vogel. De tweevoudig Olympisch kampioen baanwielrennen is sinds een trainingsongeluk in 2018 verlamd. Tijdens de ceremonie was het schip zaterdag bij de Steinwerder cruiseterminal. Een lichtshow verlichtte grote delen van de haven. Kort voor middernacht maakte de “AIDAcosma” een ereronde in de haven naar de Elbphilharmonie alvorens te vertrekken voor een twee weken durende doopreis naar de Middellandse Zee.

De 337 meter lange “AIDAcosma” biedt plaats aan ruim 6.000 gasten aan boord. Het bijzondere aan het schip, dat gebouwd is op Meyer Werf in Papenburg: het is een van de weinige ter wereld die volledig op vloeibaar aardgas (LNG) kan varen. Het stoot aanzienlijk minder uitstoot uit dan andere cruiseschepen. De milieuorganisatie NABU bekritiseert dat het nog steeds een fossiele brandstof is.

Net als de AIDAnova is de AIDAcosma een van de in totaal negen LNG-cruiseschepen in de Helios-klasse die het Amerikaanse AIDA-moederbedrijf Carnival in opdracht van de Meyer-scheepswerven in gebruik heeft genomen. De AIDAcosma is sinds februari in de vaart.

In de scheepvaart worden LNG-aandrijvingen gezien als een overbruggingstechnologie op weg naar klimaatneutraliteit. Vergeleken met dieselmotoren, die nog steeds overheersend zijn, stoten LNG-motoren 15 tot 25 procent minder koolstofdioxide uit. Stikstof en fijnstof worden bijna volledig vermeden.