Tegen 2035 walstroom

De Cruise Lines International Association (CLIA) heeft aangekondigd dat tegen 2035 alle cruiseschepen in wezen zullen zijn uitgerust om walstroom te gebruiken als onderdeel van de toezegging van de leden om tegen 2050 koolstofvrije cruises na te streven

“Tegen 2035 zullen alle schepen die havens aandoen waar walstroom (SSE) beschikbaar is, uitgerust zijn om SSE te gebruiken, waardoor motoren kunnen worden uitgeschakeld en koolstofemissies effectief kunnen worden geëlimineerd terwijl ze in de haven liggen”, aldus de groep in een verklaring.

“Waar walstroom niet beschikbaar is, zullen de schepen beschikbare alternatieve, koolstofarme technologieën gebruiken die ze nodig hebben.”

CLIA’s verklaring vervolgde: “De industrie handelt nu voor de toekomst. We verkleinen de ecologische voetafdruk van onze schepen terwijl ze aan de ligplaats en op zee zijn, investeren in geavanceerde milieutechnologieën en werken samen met steden en havens aan duurzaam bestemmingsbeheer. Door cruiseschepen uit te rusten met de mogelijkheid om walstroom aan te sluiten en deze waar beschikbaar te gebruiken, is de cruise-industrie bereid om emissies in de haven te elimineren ten behoeve van lokale gemeenschappen. Dit is verantwoord toerisme in actie.”

CLIA zei ook dat het zich zal aansluiten bij de Global Maritime Forum Call to Action for Shipping Decarbonization om tegen 2030 emissievrije schepen en brandstoffen de standaardkeuze te maken.

“De cruiseindustrie heeft een buitengewoon vermogen om te innoveren, en we willen onze collectieve expertise en toewijding kanaliseren om als actieve partner oplossingen te vinden voor het koolstofarm maken van de scheepvaart. We blijven ambitieuze doelstellingen voor koolstofreductie stellen als industrie, en cruisemaatschappijen tonen de weg door samen te werken met brandstofleveranciers, scheepswerven, technologiefabrikanten en academische instellingen om nieuwe koolstofarme brandstofbronnen te ontwikkelen. We investeren in onze toekomst”, zegt Pierfrancesco Vago, voorzitter van CLIA en uitvoerend voorzitter van MSC Cruises.