Global Dream, Global ll en Stena heeft toch interesse

Persoonlijk : Er is veel te doen over deze twee schepen. De Global Dream en Global ll. Ik merk dat in de media veel verwarring is tussen de twee schepen. De Global Dream ligt momenteel in de bouwhal in Wismar van de MV werf. De Global ll ligt/lag nog in Rockstock, wat een open droogdok is.

Dit is de Global ll in Rockstock

De kenners weten dit, maar op het nieuws word steeds over de Global ll gesproken terwijl er beelden te zien zijn van de Global Dream. Dat wekt de indruk dat de Global Dream de Global ll is. Dat is onjuist. De Global ll is lang niet in de bouw voortgezet dat je het een schip zou kunnen noemen. De motoren waren al in de romp ingebouwd en alle bouwstructuren er om heen ook. Maar men spreekt dan nog over een scheepsmodule. Zoals die de Neptune Werf bouwt voor de Meyer Werf en Meyer Turku.

Dit is de Global Dream, overdekt in Wismar

De bouw van de Global Dream, met een capaciteit van maximaal 9.000 passagiers, werd stopgezet toen de Duitse scheepswerf MV Werften buiten dienst werd gesteld.
De Global Dream is ontworpen als het grootste cruiseschip in Azië.

Met een productiekost van US$ 1,8 miljard, zal het cruiseschip Global Dream, eigendom van Dream Cruises, gekoppeld aan de Chinese groep Genting Hong Kong, naar verwachting de grootste in Azië, zijn rol mogelijk niet vervullen.

Met een tonnenmaat van 208.000 ton, bestaande uit 19 dekken, 2.350 kamers en een maximale capaciteit van 9.000 passagiers, ligt het schip stil in Duitsland.

Volgens Christoph Morgen, de advocaat die verantwoordelijk is voor het proces van de ontmanteling van de MV Werften, geciteerd door de LAD Bible, is de hoofdstructuur van het schip weliswaar voltooid, maar moet er nog veel werk worden verzet om het klaar te maken om gasten te ontvangen. Tot nu toe is er al ongeveer US$ 1,39 miljard (R$ 7,21 miljard) uitgegeven aan de bouw van het gigantische schip.

Het kan echter zijn dat we een “licht aan het einde van de tunnel” zien omdat er achter de schermen een potentiële koper lijkt te zijn om dit project op zich te nemen.

Rapporten wijzen erop dat de Zweedse veergigant Stena Line de situatie zou evalueren en de mogelijkheid zou analyseren om het Chinese megaschip te kopen.

Anders zullen de Global Dreams tegen 2024 in Duitsland van het dok worden gehaald en in Turkije worden gerecycled, onthult Morgen, geciteerd door de Britse krant.

ThyssenKrupp Marine Systems kocht de Duitse scheepswerf als onderdeel van zijn plan om zijn activiteiten uit te breiden naar de Duitse defensie-industrie, een beslissing die voornamelijk werd beïnvloed door de Russische invasie van Oekraïne, bericht The LAD Bible.

Het is heel moelijk om een koper te vinden voor de Global Dream, omdat het schip groter is dan de meeste nieuwbouwschepen van de grote rederijen. De enige rederij die deze groote heeft is RCI met de Oasis klasse. RCI gaat de Global Dream (kans is echt heel kein) niet kopen, omdat de Global Dream een volledig ander concept heeft dan RCI. Laat staan een schip van deze grootte ombouwen naar een ander concept.

Klein detail is dat de gangen en dekken letterlijk een paar centimeter kleiner zijn dan de Europese en Amerikaanse schepen.