Viking Ocean Cruises bestelt vier extra cruiseschepen

Viking Ocean Cruises heeft gisteren bekent gemaakt dat nog vier cruiseschepen besteld zijn bij Fincantieri. Met deze nieuwe schepen zal de vloot van Viking stijgen tot 10 schepen. Daarmee is Viking de eerste maatschappij die tien schepen van een klasse heeft.

In april 2017 ondertekenden Viking en Fincantieri een memorandum van overeenstemming voor de bouw van twee cruiseschepen, de zevende en achtste voor Viking, samen met een optie voor twee extra schepen. Fincantieri zegt nu dat de bouwcontracten effectief zijn geworden en dat het bedrijf de optie voor de twee extra schepen heeft uitgeoefend. De eerste van deze vier schepen zal opgeleverd worden in 2021, gevolgd door twee in 2022 en de vierde in 2023.

Viking Star             2015  Fincantieri, Marghera

Viking Sea              2016  Fincantieri, Ancona en Marghera

Viking Sky              2017  Fincantieri, Ancona en Marghera

Viking Sun             2017 Fincantieri, Ancona

Viking Orion        2018 Fincantieri, Ancona

……………………       2019 Fincantieri

……………………       2020 Fincantieri

……………………       2021 Fincantieri besteld op

……………………       2022 Fincantieri

……………………       2022 Fincantieri

……………………       2023 Fincantieri

Het nieuws van deze extra bestellingen komt omdat Viking de aftrap vierde van de uitverkochte 141-daagse wereldcruise. De wereldcruise word door de Viking Sun    uitgevoerd en begon op 15 december vanuit Miami. De Viking Sun werd op 25 september door Fincantieri afgeleverd als vierde zusterschip in de oceaanvloot.

Viking’s vijfde oceaancruiseschip, de Viking Orion zal in de zomer van 2018 worden geïntroduceerd en het zesde, nog niet bij naam genoemde, zusterschip zal in het voorjaar van 2019 worden opgeleverd. Het droogdokwerk op het zesde schip begon met een kiellegging ceremonie op 18 oktober 2017, bij Fincantieri’s Ancona scheepswerf. Wanneer het zesde schip in dienst treedt, heeft Viking 5.580 bedden, waardoor het de grootste kleine cruisemaatschappij voor schepen wordt. Het heeft meer ligplaatsen dan zijn concurrenten, waaronder Oceania Cruises, Crystal Cruises, Silversea Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Seabourn Cruise Line en Azamara Club Cruises.

Viking, dat in 1997 werd opgericht als Viking River Cruises, bestelde in 2012 de eerste oceaancruiseschepen van Fincantieri en introduceerde zijn eerste schip, de Viking Star, in april 2015. Het werd gevolgd door de Viking Sea in april 2016 en de Viking Sky in februari 2017. Elk schip is 47.800 bruto ton, met accommodaties voor 930 passagiers allemaal in buitenhutten met veranda’s. Viking is gericht op een volwassen reiziger met interesse in wetenschap, geschiedenis, cultuur en keuken en biedt cruises inclusief cruises die gericht zijn op de bestemmingen. Elk schip heeft een serene Scandinavische vormgeving met unieke elementen, waaronder een eetkamer met glazen roll-back muren om buiten te dineren en een infinity-zwembad.

In oktober 2017 kondigde Viking ook aan dat het een order had geplaatst voor zeven nieuwe rivierschepen, waaronder zes extra Viking-longschepen en één extra schip gebaseerd op het Longships-ontwerp dat zal varen op de Portugese Douro-rivier. Deze nieuwe riviercruiseschepen zullen in 2019 in gebruik worden genomen.

Viking exploiteert momenteel in totaal 63 schepen die zowel rivier- als oceaancruises aanbieden.