Marco Polo en Ocean Dream naar de sloop

Ocean Dream

Last Look: Remembering Carnival Inspiration

De Ocean Dream heeft haar zeevaartcarrière beëindigd, nadat ze eerder deze week op het strand in Alang, India, was gevaren.

Het in 1982 gebouwde schip was oorspronkelijk de Tropicale van Carnival Cruise Line en voer voor carnaval tot 2000 toen het werd overgedragen aan het merk Costa.

Het in Denemarken gebouwde schip verhuisde vervolgens naar P&O Cruises Australia, eigendom van Carnival, voor een korte periode als Pacific Star voordat het uiteindelijk werd verkocht aan Pullmantur Cruises.

Pullmantur heeft het schip een paar jaar bediend voordat het werd gecharterd naar Peace Boat, waar het tot 2019 voer.

Peace Boat werd opgericht in het begin van de jaren tachtig en biedt kortere cruises aan, en is langzaam uitgegroeid tot wereldwijde reizen van maanden met als doel het bewustzijn te vergroten en internationale verbindingen te leggen tussen groepen die werken aan vrede, mensenrechten, milieubescherming en duurzame ontwikkeling.

Marco Polo

Soviet MS Ivan Franco "Poet" Class Liners

Een van de oudste cruiseschepen ter wereld is aangewezen om te worden gesloopt. Aan een legendarische geschiedenis van meer dan 55 jaar varen over de wereldzeeën komt een treurig einde als de voormalige Cruise and Maritime Voyages, Marco Polo koers zet naar de scheepssloperij in Alang, India.

Cruise en Maritime Voyages, een favoriet bij fans, richtten zich voornamelijk op de Britse markt en concentreerden zich op een ouder, volwassen publiek dat zich graag overgeeft aan de klassieke cruise-opzet. Hoewel de lijn jarenlang een stabiel klantenbestand had, zou het een van de eerste slachtoffers in de cruise-industrie zijn die bezweken aan de gevolgen van de pandemie.

MS Marco Polo werd in oktober 2020 op een veiling verkocht als onderdeel van de administratiefase van CMV voor slechts US $ 2.770.000. Pas in november 2020 was er nog hoop voor het 55 jaar oude schip toen het ter charter werd aangeboden door Offshore Solutions Unlimited. Ze is nu van de website gehaald en volgens Cruise & Harbor News aangewezen om te worden gesloopt.

Alle schepen van CMV zijn in oktober op een veiling verkocht. Zoals Cruise Hive op 24 november 2020 meldde, is MV Astor al gestrand bij de Aliaga-scheepssloopfaciliteit in Turkije. Pacific Dawn, dat was aangewezen als een ‘cryptocurrency’ -schip genaamd Satoshi, ligt momenteel voor anker buiten Colon, Panama, maar zal uiteindelijk ook worden gesloopt, tenzij er binnenkort een koper wordt gevonden.

Wat betreft de andere CMV-schepen, zijn Magellan, Columbus en de Pacific Aria verkocht aan Seajets in Griekenland. Astoria is teruggegeven aan de Portugese bank die haar bezit, en Mystic Invest, een relatief nieuwe cruise-operator uit Portugal, heeft de Vasco Da Gama gekocht.

Tegenwoordig kunnen maar heel weinig schepen zeggen dat ze al meer dan een halve eeuw met passagiers hebben gevaren. De 19.860 GT en 176 meter lange MS Marco Polo, gebouwd in Oost-Duitsland voor de Baltic State Shipping Company, was in de eerste plaats een oceanliner die voer op de route Leningrad-Montreal.

Pas in 1990, toen het schip voor drie jaar lag, werd het volledig herbouwd als cruiseschip voor de inmiddels ter ziele gegane cruiselijn Orient Lines, hier voer de Marco Polo tot 2008. Daarna voer het schip voor Transocean Tours, de Duitse dochteronderneming van Cruise and Maritime Voyages, en later CMV.