Koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar MV Werf

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdag op de tweede dag van het werkbezoek aan Duitsland een lange dag voor de boeg. Ze beginnen de dag in Rostock in Mecklenburg-Vorpommern. Het koningspaar zal de dag eindigen met een literair diner in Potsdam, de aan Berlijn grenzende hoofdstad van de deelstaat Brandenburg.

In Rostock bezocht het koninklijk paar de werf van MV Werften, waar cruiseschepen worden gebouwd.
Willem-Alexander en Máxima kregen een rondleiding door de 850.000 vierkante meter grote site en vernamen dat er veel aandacht is voor het vakmanschap binnen het bedrijf en de training van jongeren die een leer-werktraject volgen.

Het koningspaar was toen aanwezig op een maritiem symposium. Willem-Alexander gaf het startsein voor het matchmaking-evenement, waaraan Nederlandse en Duitse bedrijven uit de scheeps- en jachtbouwsector deelnemen.

Momenteel worden de Global 1 en Global 2 gebouwd en concureren met de grootste cruiseschepen ter wereld, de Oasis en World klasse. tegelijk word Oasis 5 gebouwd bij de Chantiers de l’Atlantique en komt ook in 2021 in de vaart. Even kijken welk schip als eerste in de vaart komt.

Het is ook goed om te zien dat het schip ook inderdaad groeit. Ik ben altijd wel en beetje sceptisch geweest over dit project, omdat het natuurlijk en gewaagd project is waar de kans groot is dat het gaat mislukken. Of het project zo succesvol blijft als het nu is, dan hebben de MV Werf en Genting geschiedenis geschreven en moet de Meyer werf  het opgeven om bekend te staan, het grootste schip in Duitsland gebouwd te hebben.

Echter vraag ik me af wat er gebeurd als deze twee schepen zijn opgeleverd. Genting heeft veel in deze werf geïnvesteerd en zijn ook nieuw op de Markt. Of de rederijen bij de MV werven gaan bestellen, betwijfel ik .

 

One comment