Costa Toscana ter water

De nieuwbouw van Costa Cruises, het 185.000 GT cruiseschip op LNG, Costa Toscana, werd vandaag naar de afbouwpier van de scheepswerf Meyer Turku getrokken

“De float-out is voor ons scheepsbouwers altijd een heel speciale gelegenheid, aangezien het schip eindelijk in haar natuurlijke omgeving is geplaatst. Omdat dit ook het begin is van de laatste fase van de scheepsbouw, zullen alle opwindende kleuren, locaties en functies hun definitieve vorm aannemen. In de komende maanden zal ze op de pier worden afgewerkt en vervolgens in het najaar worden getest en in bedrijf gesteld voor oplevering ”, aldus Tim Meyer, CEO van Meyer Turku. “Aan het begin van het jaar en bij deze speciale gelegenheid wil ik vooruit kijken: ik geloof dat Costa Toscana in dienst zal treden in een wereld waar passagiers weer ten volle zullen kunnen genieten van de wonderen van de zeeën en het schip tijdens een cruisevakantie. ,” hij voegde toe.

“Als we verder kijken dan de pandemie, richten we ons op het voltooien van de transformatie van onze vloot en activiteiten naar een duurzaam model. Naast de LNG-technologie ontwikkelen we andere innovatieve oplossingen, zoals walstroom en batterijen, terwijl we blijven werken aan het bereiken van nulemissies in de loop van de tijd ”, legt Mario Zanetti, Chief Commercial Officer van Costa Cruises, uit.
Costa Toscana is een zusterschip van Costa Smeralda, werd in 2019 opgeleverd. Zoals haar naam betaamt, zal ze de gasten het beste van de beroemde regio van Italië presenteren met lekkernijen, eten, wijn en een ontspannen leven. Adam D Tihany heeft het ontwerp van het interieur samengesteld, net als bij Costa Smeralda.

Costa Toscana zal LNG als brandstof gebruiken en is ontworpen met een concept van circulaire economie. Het gebruik van LNG zal alle uitstoot van zwaveldioxide en bijna alle emissies van bepaalde materie elimineren (95-100% reductie), terwijl ook de uitstoot van stikstofoxiden (directe reductie van 85%) en CO2 (tot 20%) aanzienlijk wordt verlaagd. Het schip heeft ook een intelligent energie-efficiëntiesysteem en 100% van de scheepsrecyclingmaterialen (zoals plastic, papier, glas en aluminium) wordt van het schip afgevoerd en gerecycled.