Pacific Dawn en Pacific Aria verlaten P&O

Cruise & Maritime Voyages heeft vandaag de aankoop van de Pacific Dawn en Pacific Aria van Carnival Corporation bevestigd.

Pacific Aria, heeft en capaciteit van 1.258 passagiers en werd gebouwd voor de Holland America Line in 1994 als de Ryndam.

Pacific Dawn werd gebouwd in 1991 voor Princess cruises als Regal Princess gebouwd door de Fincantieri werf in Monfalcone, Italië. het schip heeft en passagiers capaciteit van 2.020 passagiers.

De schepen zullen zich bij CMV aansluiten bij de Vasco da Gama , de zus van Aria, samen met andere ex-Carnival Corp. vaartuigen de Columbus en de Magellan.

Deze overdrachten is en vervolg van de verkoop van de Golden Princess en de Star Princess aan P & O Australia dat in oktober 2020 gaat plaatsvinden. De schepen zullen  de naam Pacific Adventure (Golden Princess) en Pacific Encounter (Star Princess) krijgen.

CMV is van plan om P & O Australia’s Pacific Dawn en Pacific Aria op respectievelijk 2 maart en 2 mei 2021 in Singapore in ontvangst te nemen, waardoor de capaciteit van het lagere bed wordt verhoogd tot 9.000 bedden en de passagierscapaciteit met 30 procent in 2021.

Het duo zal officieel worden hernoemd in de zomer van 2021 na een droogdok, een aantal kleine upgrade- en herfabriekwerkzaamheden in Singapore voordat het begint aan CMV-positioneringsreizen via het Suezkanaal naar Noord-Europa.

De Pacific Dawn wil het hele jaar door naar de Britse markt varen vanuit Tilbury, terwijl de Pacific Area wil zeilen voor TransOcean dat zich richt op de Duitse markt, cruisen naast de Vasco da Gama (de voormalige Pacific Eden) en de Astor vervangen door 580 passagiers. Ze krijgt de nieuwe naam Jules Verne en wil in mei 2021 opnieuw worden ingezet op de Franse markt.

Christian Verhounig, CEO: “De introductie van nog twee schepen in de wereldwijde oceaanvloot is het volgende spannende hoofdstuk van onze strategische groeidoelstellingen. Dit is een internationaal netwerk van eigen verkoopkantoren en zich ontwikkelende bronmarkten. We hebben nu 200.000 passagiers in 2021. ”

Chris Coates, Group Commercial Director, voegde eraan toe: “Naarmate het CMV-merk blijft evolueren, neemt de populariteit van ons traditionele product toe Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die 85 procent van onze activiteiten vertegenwoordigen.

Hiervoor verwachten we dat tegen het einde van het jaar bijna 70 procent van de capaciteit zal worden verkocht, in overeenstemming met de verwachtingen ideaal platform voor de vroege introductie van nieuwe tonnage en kansen voor de zomer van 2021 met de nadruk op hogere opbrengsten. “