Karnika wordt (vermoedelijk)gesloopt

Op het internet gaat al een tijdje het nieuws rond dat de Karnika zal worden gesloopt. De voormalige AIDAblu kwam in 2004 bij AIDA Cruises en was pas het vierde cruiseschip in de AIDA-vloot naast AIDAcara, AIDAvita en AIDAaura.

Met de productie van de Sphinx-klasse was het AIDA avontuur al in 2007 alweer ten einde. AIDA Cruises maakt deel uit van de Carnival Corporation. Het moederbedrijf richtte het nieuwe merk Ocean Village op, vanaf 2007 werd het schip gebruikt als Ocean Village II. In 2009, toen Ocean Village weer werd gesloten, wisselde het schip naar P&O Australia, ook een merk van Carnival Corporation. Daar reisde ze tien jaar als Pacific Jewel. In 2019 werd het verkocht aan de eerste Indiase rederij: Jalesh Cruises.

Jalesh Cruises wilde de Indiase markt veroveren, en dat lukte vrij goed vanaf april 2019, maar met het begin van de Corona-crisis ging het met Jalesh Cruises bergafwaarts. De rederij moest faillissement aanvragen ondanks uitbreidingsplannen die voorzagen in de overname van een ander schip in 2020. Na ongeveer 1,5 jaar was Jalesh Cruises voorbij. Vanaf dat moment stond de toekomst van de MS Karnika open.

Onlangs werd onthuld dat de MS Karnika voor ongeveer $ 5 miljoen was verkocht. Het zal worden overgebracht van Mumbai naar Alang, waar het uiteindelijk zal worden gesloopt – na “slechts” 30 jaar dienst. Ter vergelijking: MS Black Watch, MS Boudicca en MS Albatros waren elk meer dan 45 jaar in de vaart, maar zullen in de toekomst niet meer als cruiseschip maar als hotelschip worden gebruikt.

MS Karnika werd oorspronkelijk voltooid als de Crown Prinsess in 1990. De doopmoeder was destijds Sophia Loren, die al jaren de cruiseschepen van MSC Cruises doopt. Het schip werd destijds geëxploiteerd door Princess Cruises. Van 2002 tot 2004 was het schip onderweg als A’Rosa Blu en tussen 2004 en 2007 werd het gebruikt als AIDAblu.

AIDABLU - Hafenradar