Crystal Endeavour gedoopt

De nieuwe Crystal Endeavour werd zaterdag gedoopt op MV Werften in Stralsund. De doopceremonie vond plaats op het helikopterdek van het schip. Gasten waren onder meer de federale minister van Economische Zaken en Energie Peter Altmaier, de premier van Mecklenburg-Voor-Pommeren Manuela Schwesig, Harry Glawe, de minister van Economische Zaken van Mecklenburg-Voor-Pommeren, de voorzitter van de Genting Hong Kong-groep Colin Au en de directeuren van MV Werften Peter Fetten en Carsten J. Haake. Tijdens de doop-ceremonie van Crystal Endeavour zei Peter Altmaier, federaal minister van Economische Zaken en Energie: “Vandaag is een bijzonder moment van vreugde voor iedereen die met grote inzet heeft bijgedragen aan de bouw van Crystal Endeavour.

Het nieuwe schip is een voorbeeld van het niveau van scheepsbouwexpertise en brede maritieme knowhow die we in Duitsland hebben en willen behouden, zelfs in de moeilijke tijden als gevolg van de pandemie. Begin juni is de federale regering met de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren overeengekomen om de scheepswerf te blijven steunen met financiering uit het economisch stabilisatiefonds. We willen de competenties van hoogwaardige scheepsbouw verder versterken en de scheepvaart klimaatvriendelijker maken. Zo stelt de federale overheid vele honderden miljoenen euro’s ter beschikking voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen in de scheepsbouw. We wensen het schip altijd een handbreed water onder de kiel.” Crystal had onlangs aangekondigd dat de premier van Mecklenburg-Voor-Pommeren Manuela Schwesig zou dienen als doopmoeder van de Crystal Endeavour.

Ze wenste het nieuwe schip te allen tijde goede reizen voordat ze op de rode “werfzoemer” drukte om de flesontgrendeling te activeren.”De naamgevingsceremonie is een teken van de herlancering van Duitsland als scheepsbouwlocatie”, zei Schwesig. “Onze scheepswerven zijn innovatieve high-performers, met zeer gemotiveerde experts en knowhow die gedurende tientallen jaren is verworven. De medewerkers van MV WERFTEN hebben de afgelopen jaren met succes het transformatieproces van containerschipproductie via speciale scheepsbouw naar cruiseschipconstructie geleid, en hebben aangetoond dat ze zelfs onder moeilijke omstandigheden topprestaties kunnen leveren, zoals ook in de afgelopen maanden.” “Vandaag is een historische dag als we de Crystal Endeavour dopen, het eerste en enige Polar Class Six (PC6) expeditiejacht dat in Duitsland wordt gebouwd, en een bewijs van Crystal’s bekroonde ontwerp en de uitstekende Duitse techniek van MV Werften met systeemredundanties, inclusief 100 procent extra reddingsbootcapaciteit om extreme poolomstandigheden aan te kunnen”, aldus Tan Sri Kok Thay Lim, de voorzitter van Genting Hong Kong.

“Ze combineert de beste eigenschappen van de bekroonde Crystal Experience met ongeëvenaarde technische mogelijkheden, waaronder het meest geïnstalleerde vermogen per bruto ton voor cruiseschepen van meer dan 13 MW. Het is het meest luxueuze en duurste schip ooit gebouwd voor $ 20.000 per bruto ton, ze zet een nieuwe hoge standaard in luxe cruisen, inclusief de grootste ruimteverhouding, met meer dan 100 bruto ton per gast, en vooral de hoogste personeel-tot-gastverhouding (één op één) in de industrie.” Jack Anderson, President en CEO van Crystal Cruises, prees de ultramoderne technologie, het innovatieve ontwerp en de hoge veiligheidsnormen van de Crystal Endeavour en beschreef haar als een “ongeëvenaard en gedurfd nieuw expeditiejacht gemaakt in Duitsland”. Hij merkte ook op: “Ze is nauwkeurig ontworpen om een ​​nieuwe standaard in het wereldwijde reizen te lanceren.” “We hebben aangetoond dat we in Stralsund onder de meest ongunstige omstandigheden schepen van de grootste complexiteit kunnen bouwen die aan de hoogste normen voldoen”, zegt Peter Fetten, CEO van MV Werften. “‘Crystal Endeavour’ is een uniek schip dat de kunst van de Duitse scheepsbouw over de hele wereld zal vertegenwoordigen. We willen ook van deze speciale gelegenheid gebruik maken om onze dank uit te spreken aan de federale overheid en de deelstaatregering voor hun inzet en steun.” Het expeditiejacht “Crystal Endeavour” is het negende schip in de vloot van Crystal Cruises. Haar eerste reis staat gepland voor 17 juli vanuit Reykjavík, haar thuishaven.