MSC Euribia staalsnede

Het eerste staal werd vandaag gesneden in Chantiers de l’Atlantique in Saint Nazaire, Frankrijk, waarmee de officiële start van de bouw van MSC Cruises‘ meest milieuvriendelijke schip tot nu toe werd gevierd, en haar naam werd ook onthuld. De MSC Euribia, die in juni 2023 in de vaart zal komen, wordt het 22e schip in de vloot van MSC Cruises en het tweede dat gaat varen op vloeibaar aardgas (LNG), de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal beschikbaar is. Zoals elk schip dat deel uitmaakt van de vloot van MSC Cruises, zal ze worden uitgerust met enkele van de nieuwste en meest geavanceerde technologieën en oplossingen om haar impact op het milieu te minimaliseren. Het begin van de bouw van MSC Euribia markeert in feite een nieuwe mijlpaal in de toewijding van het bedrijf aan ecologische duurzaamheid.

De start van de bouw werd gemarkeerd door een traditionele staalsnijceremonie in Saint Nazaire, die de reder en de scheepswerf samenbracht. Zoals de maritieme gewoonte dicteert, voegde Pierfrancesco Vago, uitvoerend voorzitter van MSC Cruises, samen met Laurent Castaing, algemeen directeur van Chantiers de l’Atlantique, het snijden van het eerste staal voor het nieuwe schip en daarmee de volgende stap in de reis van MSC Cruises naar nul- impact operaties.

Pierfrancesco Vago, Executive Chairman van MSC Cruises, zei: “Net zoals de oude godin de wind, het weer en de sterrenbeelden heeft gebruikt om de zeeën te beheersen, is het onze visie dat MSC Euribia de inzet van duurzame technologieën beheerst om ons kostbare marine ecosysteem te beschermen en te behouden. Dit schip markeert een nieuwe mijlpaal in onze reis naar netto-zero-impact-operaties en is een bewijs van onze toewijding om de volgende generatie milieutechnologieën te bevorderen en te ontwikkelen.”

“Als familie met meer dan 300 jaar zeevarend erfgoed proberen we altijd het milieu te beschermen om onze manier van leven te verbeteren en de planeet te behouden voor toekomstige generaties. Met ons eerste LNG-aangedreven schip dat al in aanbouw is, zal MSC Euribia de uitstoot verder verminderen met behulp van de nieuwste beschikbare technologie. Ze zal een van ’s werelds meest milieuvriendelijke en goed presterende, hedendaagse schepen zijn.”

LNG is verreweg de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal beschikbaar is en elimineert vrijwel de gehele lokale luchtverontreinigende emissies zoals zwaveloxiden (99%), stikstofoxiden (85%) en deeltjes (98%).

Wat betreft emissies met een wereldwijde impact, speelt LNG een sleutelrol bij het tegengaan van klimaatverandering en de motoren van de MSC Euribia hebben het potentieel om de CO2-uitstoot tot 25% te verminderen in vergelijking met standaardbrandstoffen. Bovendien, met de daaropvolgende beschikbaarheid van bio- en synthetische vormen van LNG, zal deze energiebron een pad bieden naar uiteindelijke koolstofarme operaties.

LNG is ook de sleutel tot de ontwikkeling van brandstofceloplossingen voor de scheepvaart, aangezien deze technologieën niet kunnen worden gebruikt met traditionele brandstoffen. MSC Cruises, Chantiers de l’Atlantique en een consortium van toonaangevende energie- en technologiebedrijven werken aan de ontwikkeling van een proef-LNG-aangedreven vaste-oxidebrandstofceltechnologie voor cruiseschepen die een verdere significante vermindering van de uitstoot van broeikasgassen kan bereiken dankzij de hogere efficiëntie van deze technologie.

MSC Cruises zet zich in om ten minste drie toekomstige schepen van LNG te voorzien, wat neerkomt op een totale investering van meer dan 3 miljard euro. De eerste hiervan, MSC World Europa, is momenteel in aanbouw in Saint Nazaire en zal in oktober 2022 in de vaart komen. De bouw van het derde schip zal begin 2023 beginnen.

Motoren en brandstoffen:

• 4 Wärtsilä (12V en 16V) dual-fuelmotoren die over het algemeen op vloeibaar aardgas (LNG) draaien, af en toe op 0,1% zwavelige scheepsgasolie (MGO), zodat het schip geen uitlaatgasreinigingssystemen nodig heeft

• Selectief katalytisch reductiesysteem dat NOx-emissies tot 90% vermindert wanneer het schip op MGO vaart (LNG biedt een vergelijkbare NOx-reductie) – MSC Euribia zal voldoen aan de Tier III-normen van de IMO, ongeacht de brandstof die het gebruikt

• Wal-naar-schip stroomverbinding, waardoor het schip zijn motoren kan uitschakelen en verbinding kan maken met lokale elektriciteitsnetten in havens waar deze infrastructuur beschikbaar is

• Geavanceerd afvalwaterzuiveringssysteem dat voldoet aan de MEPC 227(64)-resolutie van de Internationale Maritieme Organisatie bij ’s werelds strengste normen – de zogenaamde ‘Baltic Standard’

• Geavanceerd ballastwaterbehandelingssysteem voorkomt de introductie van invasieve soorten in het marine milieu door lozingen van ballastwater, in overeenstemming met het Ballastwaterbeheerverdrag van de Internationale Maritieme Organisatie

Bescherming van het marine leven: Onderwater uitgestraald geluidsbeheersysteem, met romp- en machinekamerontwerpen die de impact van akoestisch geluid minimaliseren, waardoor hun potentiële effecten op de zeefauna worden verminderd, met name op zeezoogdieren in de omringende wateren.

Energie-efficiëntie: alle nieuwbouwschepen van MSC Cruises bevatten een breed scala aan energiezuinige apparatuur die het motorgebruik helpen verminderen en optimaliseren. Deze omvatten slimme ventilatie en geavanceerde airconditioningsystemen met geautomatiseerde energieterugwinningslussen die warmte en koude herverdelen om de vraag te verminderen. De schepen maken gebruik van LED-verlichting die wordt aangestuurd door slimme managementsystemen om het energiebesparende profiel verder te versterken. In samenwerking met de scheepswerf zal MSC Euribia worden uitgerust met automatische gegevensverzamelingssystemen voor energiemonitoring op afstand en geavanceerde analyse, waardoor real-time ondersteuning aan wal mogelijk wordt om de operationele efficiëntie aan boord te optimaliseren.