letters van AIDAcara verwijderd

Ongeveer vijf weken geleden heeft AIDA Cruises aangekondigd dat het met pijn in het hart had besloten afscheid te nemen van AIDAcara, het schip waarmee het allemaal begon. Na 25 jaar en op het 25-jarig jubileum van het bedrijf wordt het allereerste cruiseschip in de ‘Kussmund’-vloot verkocht. Met dit eerste vertrek uit de vloot breekt een nieuw tijdperk aan voor AIDA Cruises.

Voor veel fans was het afscheid nemen van AIDAcara moeilijk, veel Duitse reizigers beleefden hun eerste cruise aan boord van dit cruiseschip en AIDAcara was een van de belangrijkste schepen voor de Duitse cruisemarkt. Maar men moet op dit punt ook eerlijk zijn: op basis van de huidige verwachtingen, eisen en plannen op het gebied van het milieu, heeft AIDAcara zijn beste tijd gehad binnen de vloot.

AIDAcara, dat werd verkocht aan Azië, bevindt zich nog steeds in Tallinn. De AIDA-letters op de schoorsteen zijn hier de afgelopen dagen al verwijderd. Het is nog niet bekend aan welke eigenaar het schip is overgedragen.

AIDA Cruises is van plan om tegen 2030 het eerste emissievrije cruiseschip in de vaart te nemen. In 2040 moet de hele vloot emissieneutraal zijn ingericht. Een schip als AIDAcara past helaas niet meer in dit plaatje. Het was te voorzien dat de rederij uit Rostock afscheid zou nemen van haar eerste schip, maar Corona versnelde dit proces alleen maar.

Ook de andere schepen in de Selectie-vloot (AIDAaura / AIDAvita / AIDAmira) zullen de komende jaren moeten wijken volgens de planning. Ook bij deze drie schepen is het zo dat ze op middellange termijn niet meer kunnen voldoen aan de eisen van AIDA Cruises. Aan de andere kant zullen er ook nieuwe klasses komen – hoewel de nieuwbouw dat AIDAcosma zou volgen, werd overgedragen aan de Carnival Cruise Line.