AIDAvita, AIDAaura en AIDAmira niet eerder dan juli in de vaart

De AIDAvita, AIDAaura en AIDAmira op zijn vroegst pas in juli 2022 in dienst. Enkele dagen geleden publiceerde de Carnival Corporation, inclusief het moederbedrijf van de Costa Group (waartoe ook AIDA Cruises behoort), de resultaten voor het derde kwartaal van 2021. Net als in de voorgaande kwartalen waren er opnieuw verliezen.

Ook deze keer zijn die natuurlijk te wijten aan de aanhoudende pandemie. Bijzonder spannend punt is dat de Carnival Corporation de heropstart van alle schepen tot en met juni 2022 heeft gepubliceerd. Dit omvat de voltooide en geplande ingebruikname van de cruiseschepen.

Als je je op dit punt richt op AIDA Cruises, merk je al snel dat naast AIDAcosma nog drie andere cruiseschepen niet in de lijst van geplande doorstarts staan. AIDAcosma is nog in aanbouw, en is vertraagd . Opmerkelijk is dat de AIDAmira, AIDAaura en AIDAvita tot zomer 2022 niet in dienst gaan.

Mogelijk zou Carnival Corp. er voor kiezen om net als de AIDAcara te verkopen. Omdat de trend, om steeds groener te varen, steeds sneller gaat, is het nu noodzakelijk om oude schepen te verkopen. Oude en vooral kleine schepen zijn niet zo makelijk aan te passen aan de steeds strengere milieu eisen.

Het is ook niet de vraag waneer de schepen zouden worden verkocht maar waneer.

AIDAcara was het oudste schip en was ook 25 jaar in dienst.

AIDAmira kwam pas in 2019 van Costa Cruises, het is de voormalige Costa neoRiviera, die sinds 1999 in de vaart is en de Selection-vloot rond AIDAcara, AIDAvita en AIDAaura moet versterken. De laatste twee zijn slechts een paar jaar jonger dan AIDAmira (2002/2003). Uiteindelijk valt nog te bezien hoe AIDA Cruises met de drie schepen zal omgaan. Vanaf vandaag lijkt Carnival Corporation geen zin te hebben tot juli 2022.