AIDA/Costa CSSC Carnival vista klasse 1 ter water gelaten

Met fanfare en ceremonie markeerde China een belangrijke mijlpaal in zijn bijna tien jaar durende inspanning om zijn binnenlandse bouwsector voor cruiseschepen te ontwikkelen. Op 17 december ging het eerste grote, in eigen land gebouwde cruiseschip voor het eerst te water.

Gisteren werd het droogdok vol gelaten met water terwijl het cruiseschip versierd was met spandoeken. Vandaag omvatte de ceremonie het sproeien van water voor de boeg om een ​​regenboog voor geluk te creëren. Het cruiseschip, dat naar verluidt voor 55 procent voltooid is, drijft en zal worden verplaatst naar een afbouwdok waar het interieurwerk zal worden voortgezet.

Uitgebreide planning en evaluatie leidden tot de belangrijkste stap in de bouw van het cruiseschip, en nog belangrijker, de grote stap aan het begin van de toetreding van het land tot de nieuwe markt. Het project voor de bouw van cruiseschepen begon in 2013 en volgde het jaar daarop een overeenkomst tussen Carnival Corporation, Fincantieri en Lloyd’s Register voor samenwerking om de industrie te ontwikkelen. De formele bestelling voor twee grote cruiseschepen van 135.000 brutoton werd in november 2018 geplaatst voor een joint venture tussen Carnival Corporation en China State Shipbuilding Corporation (CSSC).

De twee cruiseschepen zijn gebaseerd op het Vista-klasse ontwerp voor Carnival, ontwikkeld door Fincantieri. De Italiaanse scheepswerf overlegt met CSSC voor het project. Elk cruiseschip zal 1061 voet lang zijn met een breedte van 122 voet en een maximale diepgang van 28 voet. Een 9,6 MW hoofddieselgenerator met een totaal vermogen van 62,4 MW en twee 16,8 MW podpropellers zullen voor voortstuwing zorgen met een topsnelheid van 22,6 knopen. De schepen zullen elk plaats bieden aan 5246 passagiers en terwijl de voorzieningen worden aangepast aan de Chinese markt, zullen ze een uitgaansgebied omvatten met een groot centrum voor podiumkunsten, grote restaurants, specialiteitenrestaurants, verschillende bars, cafés, winkelpleinen, kunstgangen, kindercentra, een spa en zwembad.

“Als een van de moeilijkste scheepstypes om te ontwerpen en te bouwen, zijn grote cruiseschepen de enige hightech en hoogwaardige scheepsproducten die China nog niet heeft veroverd”, zei CSSC, die de omvang van het bouwproject beschrijft. Ze benadrukten dat het aantal onderdelen en componenten van het grote cruiseschip vijf keer zo groot is als bij andere projecten. De bekabeling alleen al, zeiden ze, reikt tot meer dan 2.600 mijl en de totale werkuren voor het hele schip zijn gelijk aan 20 keer die van een capesize-bulkcarrier.

De Waigaoqiao Shipbuilding van China State Shipbuilding Corporation sneed het eerste staal voor het nieuwe cruiseschip in oktober 2019 en begon een jaar geleden met de montage. De werf heeft voor elke fase van het project nieuwe faciliteiten moeten ontwikkelen. Ze verwachten het eerste schip in september 2023 op te leveren.

Als de volgende stap in de ontwikkeling van China’s binnenlandse cruiseschipindustrie, heeft het Italiaanse classificatiebureau RINA vorige week de allereerste principiële goedkeuring verleend voor een groot cruiseschip dat volledig in China is ontworpen. “Dit is het eerste grootschalige cruiseschip met onafhankelijke intellectuele eigendomsrechten dat China onafhankelijk heeft ontwikkeld en ontworpen, waarmee het de technische blokkade en het monopolie van het buitenland op lange termijn doorbreekt”, zei CSSC die de AIP ontving. Het ontwerp is voor een cruiseschip van 150.000 bruto ton. CSSC leverde weinig aanvullende details op door te zeggen: “De verhouding tussen passagiersruimte, verhouding passagiersbemanning, verhouding balkonruimte, openbare ruimte voor passagiers, snelheid, laadvermogen en andere technische indicatoren hebben we allemaal bereikt.” Ze zeiden ook dat grote delen van dit echt in China ontwikkelde cruiseschip zouden worden bevoorraad door binnenlandse bedrijven terwijl ze hun rol in de industrie blijven ontwikkelen.