Viking past nieuwbouw aan

Viking Ocean Cruises kondigde aan dat de volgende twee schepen die worden toegevoegd, op waterstof zullen varen en meer gasten zullen vervoeren dan andere schepen in de vloot.

Volgens Cruise Critic zei voorzitter en oprichter Torstein Hagen dat de niet nader genoemde zeeschepen van de cruisemaatschappij langer zullen zijn dan de bestaande schepen in de vloot om de waterstofbrandstof te vervoeren.

De waterstof-aangedreven schepen zullen 11 meter langer zijn dan hun vlootgenoten, niet meer dan 25 extra hutten ondersteunen en het totale aantal passagiers beperken tot minder dan 1.000. Het schip zal worden aangedreven door een hybride voortstuwingssysteem op basis van vloeibare waterstof en brandstofcellen.

Intern genaamd Ship 11 en Ship 12, zei Hagen dat de schepen groter zullen zijn, maar de meeste van dezelfde elementen, ontwerpen en opties zullen bevatten die in de hele vloot van de cruisemaatschappij te vinden zijn.

Hagen onthulde de details van de door waterstof aangedreven schepen tijdens een vaartocht van het Caribisch gebied naar New York City aan boord van Viking Octantis, het eerste expeditieschip van de cruisemaatschappij. Het nieuwe schip bereidt zich voor op het komende vaarseizoen op de Grote Meren.

Viking’s achtste, negende en tiende schepen in zijn vloot – Viking Mars, Viking Neptune en Viking Saturn – staan ​​gepland voor eind 2023.

Vorige week kondigde Viking aan samen te werken met de Universiteit van Cambridge om een ​​nieuw hoogleraarschap op te richten dat gericht is op het bevorderen van onderzoek op het gebied van polaire milieuwetenschap. Het Viking Polar Marine Geoscience Fund zal het Scott Polar Research Institute van de universiteit zijn allereerste volledig gefinancierde hoogleraarschap schenken: de Viking Chair of Polar Marine Geoscience.