Icon klasse groter dan Oasis klasse ?

Toen Royal Caribbean plannen aankondigde voor een nieuwe klasse cruiseschepen, gaven ze heel weinig details, maar het nieuwe grootste cruiseschip ter wereld worden maakte geen deel uit van de aankondiging.

Het lijkt er nu op dat de Icon klasse schepen misschien groter zullen zijn, volgens recente opmerkingen van een executive van Royal Caribbean deze week.

Travel Weekly meldt dat de pas gepromoveerde Senior Vice President van Hotel Operations, Sean Treacy, heeft aangegeven dat Icon of the Seas groter zal zijn dan de cruiseschepen van de Oasis-klasse. Wat opmerkelijk is, want het werd in de afgelopen 5 jaar niet zo genoemd. Ook vooral omdat de Meyer Turku waar de schepen gebouwd worden, staan ze geregistreerd met een tonnenmaat met 200.000 GT. Wat 25.000 minder is dan de Oasis klasse. Wat er aan kan liggen dat deze schepen de grotste qua passagiers getallen de grootste worden in plaats in verhoudingen.

“Icon wordt de grootste. Het wordt in de herfst van volgend jaar gelanceerd en zal de eerste nieuwe scheepsklasse voor Royal in tien jaar zijn”, zei de heer Treacy aan boord van Wonder of the Seas tijdens een handelsevenement.

Travel Weekly zei verder dat een woordvoerder van Royal Caribbean het feit bevestigde dat Icon of the Seas, het eerste Icon Class cruiseschip, groter zal zijn: “Icon-class schepen zullen groter zijn dan onze Oasis-klasse.”

De onthulling door Mr. Treacy is de eerste publieke verklaring over het feit dat Icon groter zal zijn dan Oasis Class, hoewel het niet duidelijk is in welk aspect Icon groter zal zijn.

Volgens de Form 10-K-aanvraag van Royal Caribbean bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission op 5 mei 2022, wordt nog steeds vermeld dat Icon of the Seas iets minder passagierscapaciteit heeft dan Wonder of the Seas of Utopia of the Seas.

In de aanvraag hebben Icon en de andere niet nader genoemde Icon Class-schepen ongeveer 5.600 ligplaatsen vergeleken met de 5.700 ligplaatsen van Wonder en Utopia.

Toen Royal Caribbean in oktober 2016 de Icon Class voor het eerst aankondigde, schatten ze dat het schip ongeveer 5.000 passagiers zou kunnen herbergen. Uiteraard gaf de rederij destijds en nog enige tijd daarna aan dat de concepten nog in ontwikkeling waren.

Onlangs is de kiel gelegd voor Icon of the Seas op de scheepswerf in Finland, wat de officiële start van de bouw aangeeft.