Milieuzaken

Om even duidelijk te maken wat de cruise-industrie allemaal doet voor het milieu en om de uitstoot te beperken of zelfs bijna naar 0 procent te krijgen. Men zegt ook vaak dat de cruise industrie niets doet en tot nu toe maar een schip bestaat dat op vaart, of dat nergens Walstroom kan worden aangesloten.

Met de LNG schepen is het ook pas begonnen. Het ontwikkelen van een schip kost al en paar jaar, en de infrastructuur en de technologie en zitten nog in de kinderschoenen. En LNG is ook niet het definitieve eindstation, dus is het ook voor de meeste rederijen `gezond`om niet gelijk alle innovaties die net zijn gedaan of alle trends na te rennen.

En even voor de goede orde. Ik vind ook dat de cruise-industrie moet blijven ontwikkelen, maar als men zegt dat de cruiseschepen en groot deel uitmaken van de vervuiling op zee, vind ik dat onterecht. Want er bestaan ongeveer 350 tot 400 cruiseschepen. Er bestaan echter 100 keer zo veel container schepen en olie tankers die niets doen voor het milieu.

Er word ook veel gezegd dat en cruiseschip net zo veel uitstoot al zoveel duizend auto’s. Echter moet men ook bedenken dat en voertuig en transportmiddel is. En cruiseschip is verzorger van alles wat en mens zo nodig heeft. Als men gaat rekenen hoeveel en huishouden in en week aan stroom nodig heeft (brandstof om stroom op te wekken) en een cruiseschip in verhouding, zal dat verschil niet zo groot zijn. Zelfs denk ik dat de Cruiseschepen het voorbeeld van efficiënte steden van de toekomst kunnen zijn.

En met de Walstroom begint nu ook de vraag en beetje te komen, van de kant van de havens maar ook van de rederijen, want waarom zou je en schip bouwen met walstroom, als er geen enkele haven die technologie op dit moment heeft. Andersom is het precies hetzelfde.

LNG

De 9 LNG schepen van Meyer en Carnival

De 2 LNG schepen voor Tui en 2 LNG schepen voor Princess

4 grootte LNG schepen voor MSC cruises 

3 LNG schepen voor Royal Caribbean International

Princess Cruises

Op

Tui Cruises

Op

Op heeft Tui cruises bekend gemaakt dat de Mein Schiff 4 en Mein Schiff 5 zullen de techniek krijgen om aan de walstroom kunnen worden aangesloten.

AIDA Cruises

De Hyperion klasse van twee schepen hebben en Hybride LNG aandrijving wat het alternatie was voor de walstroom maar nu niet meer nodig is, aangezien de AIDAnova inmiddels volledig op LNG kan varen.

AIDAnova is het eerste schip van tot nu toe 9 schepen die tot 2023 bij 4 rederijen in dienst zullen treden. AIDA cruises zal 3 schepen van de Helios klasse bezitten.

AIDA zal met de AIDAhelios 2 brandstofcellen gaan experimenteren

AIDAnova is ook al op

Op

Eind 2020 zullen ook nog eens 12 van de 14 schepen (waar mogelijk) aan de walstroom aangesloten kunnen worden. AIDAsol kan al sinds 2017 in Hamburg in Altona aan de landstroom aangesloten worden.

Costa Cruises

Costa heeft op

Twee schepen van de Helios klasse zijn al in aanbouw.

MSC Cruises

Heeft de 4 LNG schepen van de World klasse bij Fincantieri besteld en zullen tussen 2022 en 2026 in de vaart komen

Walstroom

Kiel

In Kiel werd op

AIDAsol

Mein Schiff 4

Mein Schiff 5