AIDAnova krijgt brandstofcellen

AIDA cruises heeft aangekondigt dat AIDAnova in 2021 brandstofcellen zal krijgen. AIDA cruises gaat onder het project Pa-X-ell2 testen uitvoeren om het ontwikkelen van Brandstofcellen ten gunste te komen. Met dit project word en nieuw mijlpaal gehaald voor de scheepvaart om nog beter milieu vriendelijk mogelijk te kunnen varen.

Brandstofcellen bestaan uit Methanol. Bij alcoholische gisting van mengsels waarin zich pentosen (vijfwaardige suikers), zoals bijvoorbeeld arabinose, bevinden kan methanol als bijproduct ontstaan (suikers zoals maltose en glucose zijn zeswaardig, oftewel hexosen).

Brandstofcellen bieden de mogelijkheid van een nog lagere uitstoot van energie aan boord dan momenteel mogelijk is met vloeibaar aardgas (LNG). Ze werken ook met weinig geluid en trillingen. De brandstofcel wordt aangedreven door waterstof, dat wordt verkregen uit methanol, dat in de toekomst mogelijk uit hernieuwbare energiebronnen kan worden geproduceerd.
De brandstofcellen van Freudenberg Sealing Technologies zijn ontworpen voor een aanzienlijk hogere duurzaamheid dan bijvoorbeeld cellen voor gebruik in een auto. Eerste on-shore tests door de fabrikant hebben aangetoond dat een levensduur van meer dan 35.000 bedrijfsuren kan worden bereikt.