Oprichter van Royal Caribbean Cruises overleden

Arne Wilhelmsen, een oprichter van Royal Caribbean Cruises, is vandaag op 90 jarige leeftijd overleden in Palma, Spanje overleden.

 

Wilhelmsen had vanaf de oprichting een constante invloed op het bedrijf en diende meer dan drie decennia in de raad van bestuur van het bedrijf, aldus RCC.

Samen met de eerste CEO van het bedrijf, wijlen Edwin Stephan, zag Wilhelmsen mogelijkheden voor de opkomende cruise-industrie die anderen niet zagen.

“In een tijd dat de rest van de wereld dacht dat cruisen een nichegebruik was voor oude transatlantische voeringen, zag Arne al een glimp van de groei die mogelijk was”, aldus Richard Fain, RCL’s voorzitter en CEO. ‘Hij had een visie op de moderne cruise-industrie toen de’ industrie ‘in totaal een dozijn gebruikte schepen zou kunnen zijn.’

Hun belangrijkste inzicht: het bouwen van nieuwe schepen die speciaal zijn ontworpen voor cruises bij warm weer. De industrie groeide niet vanuit New York, de traditionele doorvoerhub; het kwam naar Miami en hielp de regio zelf groeien toen het publiek een geheel nieuwe manier ontdekte om op vakantie te gaan.

Wilhelmsen zag het potentieel van cruisen om het snelst groeiende segment te worden in een groeiende vakantie-industrie. Een voorstander van schaalvoordelen, herinnerde hij zich ooit: “Mijn eerste uitdaging was om mijn partners en management in Miami ervan te overtuigen grotere en efficiëntere schepen te bouwen om het bedrijf te laten groeien.”

Trouw aan zijn visie vaart het bedrijf nu met 61 schepen die alle zeven continenten aandoen en beschikt de vloot over de grootste cruiseschepen ter wereld.

Geboren op 15 juni 1929 in Oslo, Noorwegen, behaalde Wilhelmsen zijn MBA aan de Harvard Business School en werkte als assistent chartering voor EB Lund & Co. in Noorwegen en later als cargadoor in New York. Nadat hij in 1954 bij het familiebedrijf was gekomen, werd hij president in 1961. Als telg van een toonaangevend Noors scheepvaartconcern – Anders Wilhelmsen & Co AS – bracht hij het grootste deel van zijn leven door in het familiebedrijf, waaronder een vroege periode als matroos.

‘Arne was al tientallen jaren een vaste aanwezigheid en een bron van wijsheid in ons bestuur’, zei Fain. “En in 2003, toen hij klaar was om een ​​stap terug te doen, werd hij in het bestuur van RCL opgevolgd door zijn zoon, Alex, die de betrokkenheid van de familie Wilhelmsen heeft gedragen bij het uitstippelen van de koers van ons bedrijf in het zesde decennium. Onze hoge normen als een bedrijf, ons aandringen op uitmuntendheid in operaties en ontwerp, en onze vastberadenheid om door te zetten, hebben allemaal veel te danken aan de langetermijnvisie van Arne, Alex en de familie Wilhelmsen. We groeten onze vriend en we zullen hem heel erg missen. “