Costa en AIDA herstart

De Italiaanse regering heeft groen licht gegeven om de cruiseactiviteiten te hervatten. Dit betekent dat de schepen van Costa Crociere en AIDA Cruises die onder Italiaanse vlag varen weer kunnen varen. De Zwitserse rederij MSC Cruises herstart nu ook in Italiaanse wateren en havens.

Michael Thamm, CEO van de Costa Group, gaf commentaar op het goede nieuws, net als de autoriteiten kan een goed georganiseerde en veilige herstart worden gegarandeerd. Costa maakt de bijbehorende routes binnenkort bekend.

MSC begint al specifiek te worden: de MSC Grandiosa en de MSC Magnifica zullen vanaf respectievelijk 16 en 29 augustus opnieuw “volledige cruises” aanbieden in de Middellandse Zee. Dat betekent met vijf landingen tijdens de reis van acht tot zeven nachten. De hervatting van de activiteiten zal gepaard gaan met de introductie van een nieuw en uitgebreid gezondheids- en veiligheidsprotocol dat voor het eerst op deze twee schepen zal worden gebruikt. Dit omvat ook een Covid-19-test voor passagiers en bemanning voordat ze aan boord gaan.

De MSC Grandiosa vaart van Genua naar Civitavecchia, Napels, Palermo en Valletta. De MSC Magnifica vertrekt vanuit de Italiaanse havens Triëst en Bari naar de Griekse bestemmingen Corfu, Katakolon en Piraeus.

MSC heeft alle andere mediterrane cruises in de periode van 16 augustus tot 31 oktober geannuleerd vanwege Corona. Gasten uit het Schengengebied (onder voorbehoud van eventuele beperkingen opgelegd door de Italiaanse autoriteiten) die voor een getroffen reis zijn geboekt, kunnen hen omboeken voor een cruise met de MSC Grandiosa of de MSC Magnifica en krijgen – afhankelijk van de geboekte categorie – maximaal drie excursies aan wal naar. Klanten van wie de reis al is geannuleerd en die hiervoor een voucher hebben ontvangen, kunnen deze ook inwisselen bij de herstartritten.

MSC heeft alle reizen vanuit Amerikaanse havens tot eind oktober geannuleerd en ook cruises in het Verre Oosten van 10 september tot 26 oktober zijn geannuleerd.

AIDA Cruises hervat de scheepsactiviteiten op 6 september, met vertrek vanuit Hamburg en Kiel. Tegelijkertijd werden echter verdere reizen geannuleerd.

TUI Cruises en Hapag-Lloyd Cruises hebben na de herstart al met succes hun eerste reizen uitgevoerd. Hurtigruten, aan de andere kant, stopte tijdelijk met de exploitatie van de expeditieschepen na Corona-gevallen aan boord van de Roald Amundsen. De cruisemaatschappijen Royal Caribbean Group en Norwegian Cruise Line Holdings, met hoofdkantoor in Miami, hebben onlangs hun sluiting verlengd tot eind oktober. De eisen van de Amerikaanse autoriteiten en havens zijn voor hen doorslaggevend.