No Sail Order komt tot einde ?

De “No Sail Order” voor cruisemaatschappijen in de VS loopt waarschijnlijk af op 31 oktober. Volgens berichten in de media zou de Amerikaanse regering het hoofd van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, die had geprobeerd het cruiseverbod te verlengen tot eind februari, terzijde geschoven. De politisering van het openbare leven in de Verenigde Staten heeft blijkbaar ook zijn intrede gedaan in de cruise-industrie. Sinds de sluiting in maart had de CDC hun “No Sail Order” twee keer verlengd, die momenteel zou aflopen op 30 september. In feite hadden de in de Clia georganiseerde rederijen zichzelf al tot 31 oktober een stop opgelegd. Nu lijkt het waarschijnlijk dat de CDC deze datum zal overnemen en daarna geen verlenging zal bestellen. Zoals gemeld door tal van media in de VS, zou CDC-directeur Robert Redfield hebben verzocht om verlenging van het cruiseverbod voor schepen met havenstops in de VS tot eind februari 2021.

Vice-president Mike Pence zou dit tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis als onevenredig hebben afgewezen. PresidentTrump en CDC-directeur Redfield zijn de afgelopen maanden keer op keer met elkaar in botsing gekomen. Trump had bij verschillende gelegenheden publiekelijk de maatregelen afgekeurd of aanbevolen door de CDC ter bescherming tegen infectie. De regering zou enorme invloed hebben uitgeoefend op de inhoud van officiële rapporten van de CDC om de prestaties van de regering in een beter daglicht te stellen en bestaande risico’s te kleineren. Aan de andere kant wordt de CDC ook al maandenlang massaal aangevallen buiten het Trump-kamp vanwege het slechte beheer van de coronacrisis. Eind deze week staat een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de Trump-administratie en de rederijen gepland om de plannen voor een veilige herstart van de cruise te bespreken. Een woordvoerder van het Witte Huis zou zeggen dat ze het hebben over het verlengen van de “No Sail Order” met een maand en dan continu het raamwerk voor de herstart willen onderzoeken. In de afgelopen dagen en weken hebben verschillende grote rederijen zeer specifieke veiligheidsplannen voor de herstart van de cruise aan het publiek en de CDC gepresenteerd en verwijzen ze ook naar de cruise-operaties in Europa die al weken zonder incidenten opereren.