Zicht naar de toekomst

Vandaag heeft Micheal Thamm, CEO van de Costa Group, laten doorschemeren dat er een concept op tafel ligt voor een engergie neutraal cruiseschip.

In het interview met de Frankfurter Allgemeinen Zeitung (FAZ) verteld Thamm dat er naar gestreeft word dat het schip ongeveer in 2030 de zeeën zal bevaren. Het uiteindelijke doel is om in 2040 uitstootvrij te kunnen varen

Het schip zal een combinatie hebben van Brandstofcellen, Batterijen, Windengergie en zonnenengergie.

AIDA cruises staat momenteel vooraan voor alternatieve technelogieen. Dat LNG maar een tussenoplossing was, was al lang bekend, toen de AIDAnova in de vaart kwam.

Met AIDAperla wordt ook geexperimenteerd met batterijen en met de AIDAcosma al met brandstoffcellen. De eerste tests zullen ook dit jaar plaatsvinden.

Dit blijft natuurlijk tasten in het donker, maar ik ben wel benieuwd hoe de schepen en het het cruisen eruit gaat zien. 10 lijkt lang, maar ik doe dit al sinds 2012 en het lijkt nog gisten toen de Norwegian Breakaway de Meyer werf heeft verlaten.(voor mij een beetje de start van de revolutie van schepsbeschilderingen en entertaiment aan boord). Wat dat voor de rest van de schepen betekend dat in 2040 geen uitstoot van schepen meer zal zijn, is dan ook weer een enge gedachte. In die zin hoop ik wel dat de schepen die in de komende 10 jaar in de vaart komen de ruimte krijgen om aangepast te worden.

Ergens hoop ik dat dit bericht over 10 jaar het begin was van de toekomst in de cruiseindustry. en dat dit bericht het begin is van een lange reeks aan nieuwsberichten.