Viking Star krijgt PCR-testlaboratorium

Het cruiseschip Viking Star heeft nu een ongebruikelijk onderscheid: ze is nu het eerste cruiseschip ooit uitgerust met een grootschalig PCR-testlaboratorium voor het verwerken van coronavirus-tests.

Viking zegt dat de eerste faciliteit het mogelijk zal maken om PCR-tests uit te voeren van alle bemanningsleden en gasten met een niet-invasieve speekseltest. Het laboratorium heeft voldoende capaciteit voor het dagelijks testen van elk bemanningslid en elke gast aan boord, wat flexibiliteit biedt om te reageren op COVID-19-risiconiveaus over de hele wereld. Bij volledige belasting betekent dit honderden tests per dag.

Veel cruisemaatschappijen hebben tests met uitstrijkjes voor het instappen ingesteld, maar geen enkel cruiseschip (en misschien ook geen enkel schip) heeft ooit PCR-tests uitgevoerd voor elke persoon, elke dag gedurende hun tijd aan boord. De meest nabije analogie is wellicht de militaire reactie op de uitbraak aan boord van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, waarbij meer dan 4.000 bemanningsleden herhaaldelijk moesten worden getest nadat ze van het schip waren geëvacueerd. De inspanning was alleen mogelijk dankzij uitgebreide middelen aan de kust.

“We hebben hier een aantal maanden aan gewerkt, en vandaag is het belangrijk omdat het ons weer een stap dichter bij het uitvoeren van cruises brengt, zonder de veiligheid van onze gasten en bemanning in gevaar te brengen. De onlangs aangekondigde CDC-richtlijnen zijn duidelijk in lijn met ons volksgezondheidsonderzoek en we verwelkomen het streven van het bureau naar testen, omdat we geloven dat dit de enige manier is om veilig te werken. Naar onze mening zullen voortdurende PCR-tests, samen met onze uitgebreide hygiëneprotocollen aan boord, ertoe leiden dat Viking-schepen een veilige plek worden om de wereld te verkennen en te verkennen, ”aldus Matt Grimes, VP of Maritime Operations van Viking.

Viking zegt dat het het laboratorium zal demonstreren wanneer de Viking Star half november Oslo, Noorwegen bezoekt. Het 930-passagiersschip ligt momenteel afgemeerd in Rostock, Duitsland.

Viking was de eerste cruisemaatschappij die afvaarten stopte aan het begin van de coronaviruspandemie, en in augustus kondigde het aan dat het alle geplande afvaarten tot 2021 zou annuleren.