Satoshi verkocht voor sloop

Oceanbuilders van het project zeiden dat ze geen verzekering konden krijgen voor het concept van een gemeenschap die aan boord van de Satoshi woonde, en hebben het voormalige P & O-cruiseschip, de Pacific Dawn, verkocht voor schroot. Omgedoopt tot de Satoshi, hadden ze gepland om het in 1991 gebouwde cruiseschip fulltime voor Panama te ankeren.

In een aankondiging aan potentiële investeerders schreef Grant Romundt, CEO van Ocean Builder: “We zullen niet verder kunnen gaan vanwege archaïsche grote verzekeringsmaatschappijen die zich niet kunnen aanpassen aan innovatieve nieuwe ideeën.” Hij zei dat geen enkele beschermings- en schadeverzekeringsmaatschappij de Satoshi zal verzekeren. Zonder verzekering kan het geen bemanning hebben, wat betekent dat het schip zijn classificatie en vlag zou verliezen en elke mogelijkheid om een ​​van de bedrijven aan boord te runnen.

“Ervan uitgaande dat het gemakkelijk zou zijn om een ​​verzekering af te sluiten om het schip te gebruiken als een stationair residentieel cruiseschip, was onjuist”, schreef Romundt.

De Satoshi, die momenteel vaart van Gibraltar, waar het gereviseerd was, naar Panama werd op 18 december verkocht voor schroot. Volgende week zal het schip Panama bereiken waar het zal tanken en worden bevoorraad voordat het verder gaat naar een sloopwerf in India.

Ocean Builders, dat ook “drijvende, off-grid zeepodwoningen” ontwikkelt, kondigde op 9 oktober 2020 de lancering aan van de voormalige cruiseschipgemeenschap en nam op 5 november de levering van de Pacific Dawn in ontvangst. Het bedrijf was begonnen met een veiling verkopen de passagiershutten als woningen en zeggen dat het een technologie- en innovatiecentrum zou worden voor ondernemers, expats, digitale nomaden en cryptocurrency-bedrijven die hun technologie in een gecontroleerde omgeving willen testen. Naast de woningen zei Ocean Builders dat vakantieverhuur beschikbaar zou worden gemaakt op het schip en dat ze bedrijven zochten om restaurants, entertainment en andere diensten aan boord van het schip te runnen. Het plan was om voor anker te gaan in de Golf van Panama en al in januari 2021 de eerste bewoners te ontvangen.

Gebouwd in 1991, toen ze in dienst kwam, was ze een van de grootste cruiseschepen ter wereld. Ze was besteld door de Vlasov Group voor haar Sitmar Cruises en werd gebouwd door Fincantieri samen met een zusterschip. Voordat het schip werd voltooid, werd Sitmar overgenomen door P&O en samengevoegd met het in Californië gevestigde Princess Cruises. Ze trad in dienst als de Regal Princess, samen met haar zusterschip de Crown Princess.

Regal Princess Cruise Ship Postcards

Naast hun grootte, waren de twee schepen opmerkelijk vanwege hun unieke externe stijl die werd ontwikkeld door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano. Verantwoordelijk voor vele beroemde ontwerpen, waaronder het Centre Pompidou in Parijs, gaf Piano de schepen een gebogen vorm en een koepelvormige lounge boven de brug waarvan gezegd werd dat deze geïnspireerd was door een dolfijn die door het water zwom.

Als de Regal Princess voer ze voor Princess Cruises tot 2007, toen ze naar P&O Cruises Australia ging als de Pacific Dawn. Ze voer een cruise in de Stille Zuidzee en opereerde samen met haar zusterschip dat vanaf 2009 vanuit Australië als de Pacific Jewel zeilde.

In een vreemde wending van het lot zullen de zusterschepen hun loopbaan op hetzelfde moment beëindigen op de stranden van Alang, India. De Pacific Jewel werd verkocht en werd in 2019 de Karnika voor het startende bedrijf Jalesh Cruises in India. Jalesh beschuldigde de pandemie en ging eerder dit najaar failliet en de Karnika arriveerde onlangs in India om te worden gesloopt.

Karnika Beached for Scrapping In India - Cruise Industry News | Cruise News