Aegean Queen (1968)

Aegean Queen was een cruiseschip gebouwd in 1968 op de AG Weser-scheepswerf in Bremerhaven, West-Duitsland. Oorspronkelijk in opdracht van Norwegian Caribbean Line na het succes van het eerste schip, Sunward, was Starward het eerste speciaal gebouwde schip voor de nieuw opgerichte cruiselijn. In 1995 werd Starward verkocht aan Festival Cruises, waar ze het schip Bolero noemden. Het schip werd kort gecharterd aan Spanish Cruise Line, maar werd verkocht aan Abou Merhi Cruises nadat Festival Cruises begin 2004 failliet is gegaan. In 2006 kocht Louis Cruise Lines de Orient Queen en hield de naam intact. Orient Queen werd in 2006 kort gebruikt door de regering van de Verenigde Staten om Amerikaanse burgers uit Libanon te evacueren vanwege het conflict tussen Libanon en Israël. Louis Cruise Lines hernoemde het schip in 2012 naar Louis Aura. In 2017 charterde Etstur, een Turks reisbureau, het schip en gaf het de naam Aegean Queen. Het jaar daarop werd ze verkocht voor de schroot en werd ze gesloopt in Alang, India.

Na het succes van Sunward vroeg Knut Kloster, oprichter en eigenaar van Norwegian Caribbean Line, scheepsarchitect Tage Wandborg om een ​​optimaal cruiseschip voor de markt te ontwerpen. Starward, gebouwd op de AG Weser-scheepswerf in Bremerhaven, West-Duitsland, zou ook een roll-on / roll-off vrachtcapaciteit hebben om voertuigen te vervoeren. Tijdens de bouw was de vraag naar cruises op Sunward echter veel groter, wat Kloster ertoe bracht Wandborg te verzoeken het ontwerp te wijzigen en in plaats daarvan de vrachtcapaciteit voor hutten te vervangen. Op 21 december 1968 voer Starward op zijn eerste cruise vanuit Miami, Florida, Verenigde Staten. Starward was het eerste schip onder Noorse vlag dat voldeed aan de Amerikaanse ‘Method 1’ brandbeveiligingsnormen die het gebruik van niet-brandbare materialen specificeerden in alle accommodaties voor passagiers en bemanning.

In 1995 kondigde de Griekse lijn Festival Cruises aan dat Sunward in oktober van hetzelfde jaar aan hen zou worden geleverd door Norwegian Cruise Line, waarbij de naam van het schip werd gewijzigd in Bolero. In 2001 charterde Festival Cruises het schip aan Spanish Cruise Line. Na het faillissement van Festival Cruises, werd Bolero in 2004 gekocht door Cruises Elysia, die haar als Orient Queen aan Abou Merhi Cruises verkocht. Ze werd het volgende jaar opnieuw verkocht voor een bedrag van $ 9,5 miljoen, met de toevoeging van een helikopterplatform dat werd toegevoegd en beheerd door Österreichischer Lloyd Ship Management. Orient Queen opereerde zes maanden vanuit Beiroet met zevendaagse cruises naar Cyprus, Egypte, Griekenland en Turkije. In november 2005 werd het schip geherpositioneerd in Dubai om te beginnen met een mislukt cruiseprogramma in de Perzische Golf, dat de eerste luxe cruiselijndienst verzorgde tussen Dubai en de landen van de Gulf Cooperation Council. Het schip werd vervolgens in Beiroet gepositioneerd en gepland voor het begin van een cruiseseizoen 2006 in de Middellandse Zee.

In juli 2006 werd Orient Queen gebruikt om Amerikaanse burgers uit Libanon te helpen evacueren vanwege het aanhoudende conflict met Israël. Orient Queen werd geëscorteerd door USS Gonzalez, een geleide raketvernietiger van de Amerikaanse marine, en USS Barry. Het bracht de evacués naar de haven van Larnaca op Cyprus.

In augustus 2006 werd Orient Queen verkocht aan Louis Cruise Lines van Cyprus en voerde cruises uit onder dezelfde naam. In 2013 hernoemde Louis Cruise Lines de Orient Queen tot Louis Aura, die vanuit Limassol, Cyprus en Piraeus, Griekenland naar de Griekse eilanden voer. Onder de vlag van Malta was het schip eigendom van en werd geëxploiteerd door het in Cyprus gevestigde bedrijf Louis Cruises. Voor het zomerseizoen van 2014 voerde het schip 3/4/5/6 en 7-daagse cruises uit naar de Griekse eilanden, vertrekkend vanuit Limassol, Cyprus.

In 2017 charterde het Turkse reisbureau Etstur het schip. Eind mei 2017 werd het schip omgedoopt tot Aegean Queen na een tussenstop van meer dan een jaar en keerde het in juli 2017 weer in de vaart. In oktober 2017 was het schip weer buiten dienst bij Piraeus. Met haar 49 jaar dienst was ze een van de langst dienende cruiseschepen ter wereld.

In 2018 werd ze verkocht voor schroot en op 17 juli 2018 werd ze gesloopt in Alang, India.

%d bloggers liken dit: