10 jaar Costa Concordia (persoonlijk verhaal)

Het is 10 jaar geleden dat de Costa Concordia voor het eiland van Giglio de rots raakte en op het eiland van Giglio sonk. Voor mij was dat het begin in het interesse voor cruiseschepen.

Ik zat al een tijdje met de Titanic in het visier. Ik interesseerde me al een beetje voor schepen.

Maar met de Costa Concordia kwam op Facebook vaak het beeld voorbij met de Tekst “100 jaar later” met de Titanic en de Costa Concordia naast elkaar. Toen begon ik me af te vragen: “Wat is er in die 100 gebeurt” het klassike design van de Titanic en nu het hoekige design van de Costa Concordia.

Ik ging wat verder graven.

Via Cruisereiziger kwam ik bij een paar cameras van PTZ die in verschillende havens in amerika zijn geplaatst. Van die schepen die er regelmatig aanmeerden ging ik soms wat informatie opzoeken .

Ook was er sinds dag 1 een camera op Giglio met de Costa Concordia in beeld.

Je komt er achter dat de Costa Concordia tot de rederij Costa Crociere behoord. In de vloot bevinden zich nog meer schepen die ook best uniek waren. Zo waren de Costa Allegra, Costa Victoria, Costa neoRomantica, Costa Celebration en ga zo maar door.

Dan kom je er achter dat de Costa Concordia ook zusterschepen heeft die hezelfde er uit zien. Toen kwam ik met de term “scheepsklasse” in aanraking. En toen ging het los.

dan kom je er achter dat de Costa Concordia niet de eerste van deze klasse is. De rederij behoord tot een moeder bedrijf, “Carnival Corporation“. Daarbij horen AIDA,Carnival,Princess,P&O,Cunard,Seabourn en de Holland Amerika lijn.

Bij Carnival cruise line bevond zich namelijk het eerste schip van de klasse. De Carnival Destiny. Zag er wel ongeveer zo uit maar toch weer ander. Dan kom je er achter dat de Carnival Splendor eigenlijk voor Costa bedoelt was maar toch naar Carnival ging. En dan kom je er achter dat Costa en Carnival vaak in de race waren om cruiseschepen te bouwen die van een ander was.

Je gaat dan ook wat verder kijken en dan kom je het grootste cruise schip tegen wat op de markt te vinden is. Dat was de Oasis klasse. Dan ga je weer doorspitten met RCC en ga zo maar door.

En ik vond het interesant dat er toch veel schepen waren met een bijzonder verhaal. Bijvoorbeeld de Costa Allegra en de Costa Marina. dat waren twee container schepen die werden omgebouwd.

Of de Costa neoRomantica met de refit en upgrade van 11 miljoen.

In 2014 bedacht ik om een website te maken omdat op internet niet echt een overzicht was van alle rederijen met verkochte schepen een aankomende schepen. Eerst was het meer voor mezelf, en iedereen kon daarvan profiteren.

In 2017 ontdekte ik dat ik berichten kon schrijven over alles wat er gebeurde. Ik bericht ook vooral over nieuwbouwschepen en actueele dingen dan echt over kleine dingen die snel vergeten zijn en er niet toe doen.

En ik ben een hobbyist,vandaar dat niet alles perfect is op de site maar doe mijn best om alles zo goed mogelijk bij te houden.