Top 5 van zusterschepen die er nooit zijn gekomen

Naar aanleiding van het uitdokken van de AIDAcosma, die sinds 23 juni 2021 bekend staat als laatste schip van de Helios klasse voor AIDA cruises, heb ik even de top 5 schepen bij elkaar gezet, die nooit zijn gebouwd of naar een andere rederij zijn gegaan.

AIDA Helios 3

Op 23 juni 2021 werd bekend dat de laatste nieuwbouw van de Helios klasse, die voor AIDA cruises was, naar Carnival cruise Line zal gaan.

Het schip werd op 27 februari 2018 (erbij) besteld op de Meyer Werf. Van de orginele 7 waren het 9 schepen geworden.

Door de vraag van Carnival Cruise Line heeft de Carnival Corporation besloten om de derde nieuwbouw voor Carnival cruise line te bouwen.

Carnival Splendor

De Carnival Splendor werd oorspronkelijk voor Costa Crociere gebouwd. Maar tijdens de bouw werd besloten om het schip aan Carnival Cruise Line over te dragen. Daarom is de Carnival Splendor ook het enige schip van deze klasse.

Project America 2

Het verhaal van de Pride of America is door de tegenslagen die het schip tijdens de bouw kreeg met geen ander schip te vergelijken. Er zou echter een tweede schip komen. American Classic Voyages (AMCV) tekende in 1999 een contract met Litton Ingalls Shipbuilding Inc. Onder de naam Project America zouden twee cruiseschepen worden gebouwd, die vooral in het gebied rond Hawaï zouden worden ingezet. Het bedrijf plande investeringen van meer dan 1 miljard dollar. Het eerste schip zou de naam Queen of the Americas krijgen.

De bedoeling van het project was om de VS passagiers/cruise scheepsbouwindustrie nieuw leven in te blazen. Deze schepen zouden de grootste cruiseschepen zijn die ooit in de VS zijn gebouwd, en het eerste was gepland om begin 2003 in de vaart te komen. Als punten van nostalgie en geschiedenis leverde Ingalls in 1958 de laatste in Amerika gebouwde grote passagiersschepen, Brazilië en Argentinië.

Eind 2002 heeft Norwegian Cruise Line Northrop Grumman Ship Systems, de eigenaar van Ingalls, gecontracteerd om alle materialen, uitrusting en werk te kopen die op de twee Project America-schepen zijn uitgevoerd. Alle materialen werden naar Duitsland gesleept en het eerste schip werd voltooid op de Lloyd Werft in Bremerhaven. Het schip werd verlengd tot nu 81.000 GT plus extra exterieur- en interieurwijzigingen. Dit schip kreeg de naam Pride of America en ging in 2005 in de vaart.

De materialen voor het tweede Project America-schip werden gebruikt bij de bouw van de Pride of Hawaii (Norwegian Jade), die op de Meyer Werft Shipyard in Papenburg werd gebouwd. Pride of Hawaii kwam in 2006 in dienst en is ongeveer 12.000 GT groter dan Pride of America.

F3 klasse 2

De Norwegian Epic is net als de Pride of America een uniek schip. Ook dit schip zou een zusterschip krijgen.

Op 9 september 2006 heeft het Amerikaanse bedrijf Norwegian Cruise Line en de Franse scheepswerf STX France Cruise SA, een overeenkomst getekend om twee 150.000-GT cruise schepen van de nieuwe “F3” klasse te bouwen met de optie voor een tweede nieuwbouw.

Rond september 2008 bevestigd STX France Cruise NV, dat er een geschil met het management van NCL en haar aandeelhouders als gevolg van de bouwkosten van de schepen was, die vervolgens zelfs had geleidt tot beëindiging van de overeenkomst. Het schip is op dat ogenblik voltooid tot ongeveer 25%. Tenslotte heeft de rederij in het najaar van 2008, zonder officiële verklaring aangekondigd dat de andere nieuwbouw projecten van de “F3” klasse niet zouden gebeuren.

Costa Olympia

De Costa Olympia is een cruise schip wat wel gebouwd is maar niet in de gedaante wat eigenlijk ooit de bedoeling was.

Het zou een zusterschip van Costa Victoria worden.

De Costa Victoria werd op 10 juli 1996 opgeleverd. De bouw van de Costa Olympia was enkele maanden eerder begonnen, maar in juli 1996 had Bremer Vulkan ernstige financiële moeilijkheden en werd de bouw aan de Costa Olympia opgeschort toen slechts 35% van het schip voltooid was. Op 6 oktober 1996 werd de onvolledige romp te water gelaten, uit het droogdok gedreven en vervolgens neergelegd.

Costa Cruises besloot het onvoltooide schip niet te kopen en Costa Olympia bleef tot december 1997 in Bremer Vulkan liggen, toen Norwegian Cruise Line (NCL) het kocht. Costa Olympia werd opnieuw ontworpen als Norwegian Sky.