Astoria Grande weer in dienst

Als onderdeel van de vlootherstructurering tijdens de coronapandemie, besloot AIDA Cruises vorig jaar om het “AIDA-moederschip” AIDAcara geleidelijk af te bouwen en te verkopen. Deze stap is enkele maanden geleden genomen en het schip is nu hernoemd in Astoria Grande.

De nieuwe eigenaar, het Russische bedrijf SK Aquilon LLC, wilde op 5 maart 2022 starten met cruises van/naar Sochi in de Zwarte Zee. Dit zou kort na het begin van de oorlog tegen Oekraïne zijn geweest. Als gevolg hiervan en de bijbehorende sancties tegen Rusland en zijn bedrijven kon de start van de Astoria Grande niet worden afgerond en was de toekomst van het 26-jarige cruiseschip opnieuw onzeker.

Ondertussen lijkt Aquilon een manier te hebben gevonden om de Astoria Grande te gebruiken om te cruisen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Turkse rederij Miray Cruises, die op haar beurt eigendom is van Miray International. Miray International voert al scheepsmanagement uit voor verschillende schepen. Miray Cruises verkoopt zelf al cruises op de Egeïsche Zee met de MS Gemini (ex Crown Jewel / Celesytal Nefeli).

De Astoria Grande begint op 16 juli 2022 aan zijn eerste reis van/naar Sochi (Rusland). De momenteel geplande reizen van een week leiden alleen naar tussenbestemmingen in Turkije – onder andere de havens van Istanbul, Bozcaada, Cesme, Sinop en Trabzon staan ​​op het routeplan. De cruises zijn uitsluitend bedoeld voor Russische gasten.

De voormalige AIDAcara bevindt zich momenteel in de haven van Haydarpasa in Istanbul, wachtend om te beginnen met cruisen.