MV werven toekomst ?

Warnemünde / Wismar
Nieuwe bestellingen in zicht. Het herstel in de MV Werften Group wint aan momentum. Op de locaties Wismar, Warnemünde en Stralsund uit het jaar 2026 konden ook cruiseschepen worden gebouwd voor andere cruisemaatschappijen.

Dit wordt aangekondigd door directeuren Peter Fetten en Carsten Haake in een interview met OSTSEE-ZEITUNG. Details noemden haar niet. “We staan ​​nog aan het begin”, zegt Fetten. Tot nu toe bouwen MV-scheepswerven “Global klasse” -schepen exclusief voor de rederijen van de Maleisische Genting Group, die eigenaar is van de scheepswerf, voor de Aziatische markt.
Nog twee schepen van de “Global Class” in de planning
Fetten en Haake verwachten dat de werf in 2025 en 2026 nog twee schepen van dit type zal bouwen. “Genting heeft al besloten om met deze klasse schepen uit te breiden”, zegt Fetten. Maar er worden nog kleinere schepen gebouwd op de scheepswerven van MV. Terwijl het zes-sterren luxe jacht “Crystal Endeavour” in Stralsund al vorm begint te krijgen en in 2020 moet worden opgeleverd, is de bouw van een andere, kleinere scheepsklasse onder de Global-klasse gepland. “We zouden volledig worden gebruikt tegen 2024”, zegt Fetten.
Het resultaat is het luxe expeditiejacht “Crystal Endeavour” in Stralsund
De scheepswerflocaties, die in het voorjaar van 2016 door de eigenaren van de voormalige Nordic Yards zijn overgenomen voor 240 miljoen euro, kunnen er zeker van zijn dat ze de verdere expansie van het land ondersteunen. “Nieuwe contracten zijn een elementaire sleutel om het bedrijf vooruit te helpen in wereldwijde concurrentie,” reageerde economisch minister Harry Glawe (CDU) op de aankondiging. Elke nieuwe bestelling creëert toegevoegde waarde en banen in het land.
De publieke sector is een belangrijke partner voor de scheepswerf. Zonder de verstrekte garanties, die de tussentijdse financiering van nieuwe gebouwen met een waarde tot 1,5 miljard euro zouden verzekeren, zou het bouwprogramma nauwelijks mogelijk zijn. Misschien kan de staat binnenkort zijn eigen cliënt zijn. Hier speelt de vierde locatie van de Genting-scheepswerven, de Lloyd-werf in Bremerhaven, een belangrijke rol. Volgens rapporten is de kans groot dat de Lloyd-werf de aanbesteding van het Federale Ministerie van Onderzoek wint voor de nieuwbouw van het onderzoeksschip “Polarstern II”. “In dit geval zou de romp worden gebouwd op MV-scheepswerven”, kondigde Carsten Haake aan.Afbeeldingsresultaat voor Polarstern II

Terwijl de scheepswerf zwaar investeert in de haveninfrastructuur, vooral in Wismar, hoopt Peter Fetten de haveningang in Wismar te verdiepen. “Dan zouden we onze schepen veiliger in en uit krijgen.” Maar de natuurbeschermers blijven dat afwijzen. “De Golf van Biskaje is een belangrijk vogelreservaat”, zegt de nationale voorzitter van de Federatie voor milieu- en natuurbehoud (BUND) Corinna Cwielag. Een verdieping van de vaargeul tot bijna 12 meter zorgt ervoor dat de voedingsstoffen worden gemobiliseerd en dus de algengroei toeneemt. “Zelfs het baggerwerk maakt het water troebel en beschadigt de zeegrasbedden waar de haring uitkomt”, zegt Cwielag.
Met de schepen van de Global klasse worden de grootste schepen ter wereld gebouwd in MV. Industrie-experts schatten de waarde van een van deze 342 meter reuzen op 1,5 miljard euro. Tot 9500 passagiers en 2500 bemanningsleden zullen later over de wereldzeeën reizen.De Endeavour-klasse is een luxe expeditiejacht met zessterrenfaciliteiten. Het schip is 164 meter lang, een hut is maximaal 105 vierkante meter groot. Het is gepland om vanaf 2020 op de poolcirkel en in tropische wateren te gaan varen. Het ordervolume voor het schip is 350 miljoen euro. Genting wil twee identieke jachten en nog zeven schepen bouwen na voltooiing in Stralsund. De scheepswerf zou dus tot 2026 bezig zijn.