Wetserdam opnieuw geweigerd

Nadat Thailand de Westerdam van de HAL toe wou laten in Bangkok, heeft Thailand toch snel spijt gehad en wijgeren ze het schip alsnog. De Westerdam word geweigerd, omdat het schip met en cruise bezig was vanuit China. Thailand wil geen enkel risico nemen en wil dus het schip niet in de haven hebben.

Alle passagiers zijn gedwongen om op het schip te blijven zo lang het schip niet aan land kan. Deze situatie heeft nu en politiek niveau bereikt, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De HAL is al sinds vorige week bezig om het schip ergens te laten ontschepen.

Ook minister Stef Blok heeft zich vandaag uitgelaten over de ruim negentig Nederlanders aan boord. ,,Onze volle inzet is om te zorgen dat het schip kan aanmeren en de mensen uit hun benarde positie worden bevrijd”, zei minister Blok (Buitenlandse Zaken). ,,De gesprekken lopen nog.”

Ondanks dat het virus nog geen van de 1455 passagiers en 802 bemanningsleden is vastgesteld wil Thailand door het hoog risico het schip niet aannemen. Er is volgens de minister nog voldoende voedsel en brandstof op het schip aanwezig.

Als de passagiers van boord gaan, zal het schip nog even in de haven blijven liggen, waar het zich zal bevinden. Door het virus is al de Diamond Princess onder Quarantaine gezet en ligt de World Dream leeg en `werkeloos` in de haven van Hong Kong.

Ook de SuperStar Aquarius ligt in en haven onder strenge controle