Iona over de Ems

De Iona is vannacht van de Meyer Werf naar Emshaven gebracht

Als nu de hele scheepswerf in quarantaine zou worden geplaatst, zou de overdracht enkele weken kunnen worden uitgesteld, omdat het broedseizoen binnenkort begint, waarbij geen cruiseschepen van de Meyer-scheepswerf de Eems mogen passeren.

P&O Iona is een cruiseschip uit de serie Helios. Het is gebaseerd op hetzelfde platform als AIDAnova en Costa Smeralda en is volledig ontworpen in de stijl van de Britse P&O Cruises.

De overdracht start op 18 maart 2020 om 18:00 uur. In het Jann-Berghaus-Brücke wordt het nieuwe Meyer-gebouw verwacht op 19 maart 2020 om 6.30 uur. Op de avond van 19 maart 2020 om 20:15 uur is de doorvaart bij de Gandersumdam gepland.
De Iona heeft op woensdag 18 maart 2020 Papenburg verlaten en op de Eems worden overgebracht naar de Eemshaven (Nederland). De aankomst in de Eemshaven staat gepland op donderdag 19 maart. Na technische en nautische testen legde de Iona later aan in Bremerhaven.

In nauwe samenwerking met de autoriteiten zijn voor de overdracht en proefritten uitgebreide preventieve maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dit omvat b.v. ook dat de temperatuur wordt gemeten voor alle mensen die instappen. Daarnaast worden de processen aan boord gecorrigeerd zodat er geen grote groepen bij elkaar komen in een besloten ruimte aan boord.

De Iona reist met steun van twee sleepboten achterwaarts langs de Eems richting de Noordzee. Dit type transfer heeft zich ook bewezen door de betere wendbaarheid.

Het cruiseschip heeft en tonnenmaat van 184.000 GT biedt plaats aan 5.206 passagiers. Een van de hoogtepunten aan boord is de zogenaamde SkyDome, die wordt overspannen door een glazen dak van 970 vierkante meter gemaakt van 340 glaselementen. De Iona is het 50e cruiseschip dat bij MEYER WERFT is gebouwd. In 1986 leverde het bedrijf de eerste luxe liner uit Papenburg met de Homeric.

Het orderboek van MEYER WERFT omvat momenteel acht cruiseschepen, die eind 2023 gereed zullen zijn.