Terminal AA bouwbegin

De bouw van de vierde nieuwe cruiseterminal van PortMiami komt op gang en in navolging van de recente trend zal de nieuwe terminal een onderscheidende architectuur hebben om het een opmerkelijke toevoeging aan de haven en de skyline van Miami te maken. De nieuwe terminal, een samenwerking tussen MSC Cruises en PortMiami, zal ook de grootste cruiseschipterminal in Noord-Amerika worden wanneer deze eind 2023 wordt voltooid.

De baanbrekende ceremonie vond op 10 maart plaats in PortMiami voor de terminal die naar schatting meer dan $ 380 miljoen zal kosten. Volgens MSC Cruises en Fincantieri Infrastructure, die verantwoordelijk is voor de bouw, vertegenwoordigt het project een van de grootste investeringen die recentelijk in de Verenigde Staten zijn gedaan door een door Italië geleide multinational zoals MSC Group.

Volgens de Miami Herald stemde MSC, toen de commissie van Miami-Dade in april 2019 de bouw van de terminal goedkeurde, in met een huurovereenkomst van 50 jaar voor het land dat zich aan de oostkant van Dodge Island bevindt, buiten het gebied dat voorheen aan de cruiseterminal was gewijd. Miami-Dade beloofde $ 8 miljoen aan infrastructuurverbeteringen op de locatie om de ontwikkeling van de terminal te ondersteunen, maar MSC is verantwoordelijk voor het baggeren. MSC betaalt geen huur in het eerste jaar van de overeenkomst en dan begint de huur in het tweede jaar met $ 15,2 miljoen en wordt gedurende 30 jaar jaarlijks met drie procent verhoogd. MSC betaalt ook iets meer dan $ 6 per passagier als het aantal passagiers in één jaar meer dan 2,5 miljoen mensen bedraagt.

De terminal zal 490.000 vierkante voet bevatten, verdeeld over vier niveaus en biedt plaats aan 36.000 passagiers per dag. De terminal zal drie ligplaatsen hebben, waarvan MSC er twee zal bouwen met een lengte van 2.460 voet en de derde ligplaats die zal worden gebouwd door Miami-Dade en beschikbaar zal zijn voor andere cruisemaatschappijen. MSC merkt op dat de terminal is ontworpen om plaats te bieden aan de grootste cruiseschepen, waaronder de LNG-aangedreven schepen van 208.000 brutoton die momenteel in aanbouw zijn in Frankrijk. De terminal is ontworpen door Arquitectonica en bevat de nieuwste milieutechnologieën naast zijn unieke uiterlijk.

Onder de elementen die in de terminal worden opgenomen, zijn kantoorruimtes en een parkeergarage met meerdere niveaus voor 2.400 voertuigen. Het heeft ook speciale laad- en losgebieden en ingangen en ruimtes die zijn gereserveerd voor suitepassagiers. Verbeteringen in de infrastructuur omvatten wegen en de terminal zal worden ontworpen voor walstroom voor de cruiseschepen. De introductie van walstroom is echter afhankelijk van de ontwikkeling van het elektriciteitsnet in Miami om de schepen die gebruik maken van walstroom te ondersteunen.

De MSC-terminal die bekend staat als Terminal AA voegt zich bij andere kenmerkende faciliteiten die aan PortMiami zijn toegevoegd. Royal Caribbean Group bouwde de eerste van de moderne terminals, die naast het terrein voor de nieuwe MSC-terminal staat. Norwegian Cruise Line bouwde ook een kenmerkende terminal die vorig jaar in gebruik werd genomen toen het cruisen werd hervat en onlangs opende PortMiami Terminal V aan de westkant van Dodge Island, gebouwd voor Virgin Cruises. Deze week vierde PortMiami ook de topping van Terminal F, die wordt herbouwd voor Carnival Cruise Line.