Aandelen Carnival Corp. verkocht aan Saoedi-Arabië

De aandelen van Carnival Corp. zijn het afgelopen jaar met meer dan 80% gedaald, waardoor een grote investeerder een kans zag.

Het overheidsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië, het Public Investment Fund, kocht een aandeel van 8,2% in de cruiseschipgigant, op een maandag. De aandelen van Carnival sprongen in het nieuws, met aandelen die op maandagmiddag 23% stegen.

PIF beheert meer dan 300 miljard dollar en heeft geïnvesteerd in bedrijven variërend van Uber tot Tesla.

Sinds de moord op Jamal Khashoggi in oktober 2018 wordt de financiële invloed van Saoedi-Arabië op de openbare en particuliere markten onder de loep genomen. De CIA gaf de moord op de journalist de schuld van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die voorzitter is van PIF.

Een woordvoerder van Carnaval weigerde commentaar te geven op het nieuws.

PIF was niet de enige recente Carnival-koper: Business Insider meldde vorige week dat een niet nader genoemde Carnival-directeur $ 10 miljoen aandelen kocht in het meest recente aanbod.

Op vrijdag zei Carnival in een aanvraag dat het dit jaar geld zou verliezen, maar het wist nog niet hoeveel. Het coronavirus heeft de winst van de cruisegigant al hard getroffen. Het verloor $ 781 miljoen in de drie maanden die eindigden op 29 februari, vergeleken met $ 336 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Carnival is op 13 maart gestopt en heeft nog steeds 6000 passagiers op schepen wereldwijd die eind april van boord zullen gaan.

Vorige week vertelden analisten aan Business Insider dat terwijl de industrie het moeilijk heeft, de openbare cruisebedrijven de rekeningen zes tot negen maanden kunnen betalen.

“Cruisemaatschappijen, zoals blijkt uit de aandelen, bevinden zich momenteel in een wereld van pijn zonder helder licht aan het einde van de tunnel”, zei Patrick Scholes, een SunTrust Robinson Humphrey-analist destijds.

One comment