Costa Victoria verkocht aan schepswerf

Het is al heel lang bekend dat Costa Cruises in totaal vijf cruiseschepen (waaronder de Costa neoRiviera en Costa Mediterranea) wil overdragen, waarbij Costa neoRiviera al het eerste cruiseschip heeft opgeleverd. Het vertrek van de Costa Mediterranea is ook al lang bekend. Een van de andere drie cruiseschepen wordt is Costa Victoria. Costa Victoria is een 25 jaar oud cruiseschip, Costa levert de schepen om jonger en efficiënter te handelen.

Op basis van een Frans medium circuleren er nu geruchten dat Costa Victoria zou zijn gekocht door San Giorgio del Porto. In één adem wordt vermeld dat er op dit moment slechts twee opties zijn voor het cruiseschip in de kamer: sloop of ombouw naar een hotelschip. Hier moeten echter zeer grote vraagtekens worden geplaatst, want zoals gezegd is Costa Victoria (slechts) 25 jaar oud, dus het kan nog vele jaren als cruiseschip worden gebruikt. Een andere factor is dat het cruiseschip pas in 2018, twee jaar geleden, is gerenoveerd.

Anderzijds is het juist dat de scheepswerf schepen mag slopen en dat de scheepswerf de Costa Concordia heeft ontmanteld.

(Dit is ook met de Atlantic Star gebeurt om en deel  van de financiering van de Harmony of the seas.)

Dit komt echter vooral doordat er geen andere optie was dan het schip in Italië te slopen. De oversteek van 350 km tussen de plaats van het ongeval en de scheepswerf alleen al duurde vier dagen. Als het cruiseschip naar een van de populaire begraafplaatsen van cruiseschepen in Azië (bijvoorbeeld Alang) was gebracht, zou de overtocht weken hebben geduurd. Met andere woorden, het is uiterst onwaarschijnlijk dat Costa Victoria door de scheepswerf in Italië wordt gesloopt.

Een andere onbevestigde mogelijkheid is dat de San Giorgio del Porto het schip heeft gekocht om er een hotelschip van te maken. Deze optie is ook onwaarschijnlijk vanwege de vrij jonge leeftijd van het cruiseschip. Maar door de corona-crisis kan dit ook een optie zijn. In dit geval zou het echter geen direct hotelschip zijn, maar een schip voor werknemers, leveranciers en andere onderaannemers. ( ongeveer vergelijkbaar met de SuperStar Libra)

De verklaring dat San Giorgio del Porto het cruiseschip heeft gekocht, kan ook in twijfel worden getrokken, aangezien de mogelijke toepassingen hiervoor vrij beperkt zijn.

San Giorgio del Porto in Genua en Costa Crociere zijn relatief nauw met elkaar verbonden. Een dochteronderneming van de scheepswerf is bijvoorbeeld de scheepswerf Chantier de Naval in Marseille. Costa Crociere sloot in 2016 een overeenkomst met San Giorgio del Porto, waarbij de Italiaanse rederij 33,3% van de scheepswerf in Marseille overnam. Dit werd destijds aangekondigd in een persbericht. Het lijkt misschien mogelijk om het cruiseschip aan te schaffen, maar daarvoor lijkt het schip iets te jong. Toch zal Costa nauwelijks “nee” zeggen tegen een passend aanbod.

Bovendien heeft San Giorgio del Porto vorig jaar de Costa neoRiviera omgebouwd tot AIDAmira. Dit lijkt nu de meest waarschijnlijke optie: een verbouwing door San Giorgio del Porto voor een nieuwe eigenaar van het cruiseschip. Het is absoluut onduidelijk en niet bevestigd welke eigenaar dit zal zijn – onder bepaalde omstandigheden zou het San Giorgio kunnen zijn, maar in feite is dit nog onbekend. Op basis van de genoemde informatie is zowel de kans op sloop als de kans op ombouw tot een personeelsschip vrij klein, maar niet onmogelijk. Volgens de Franse bron gaat het cruiseschip binnenkort richting de scheepswerf. Feitelijke zekerheid zal zeker met de tijd komen.

Met een blik op de boekbare reizen van de Costa Victoria, lijkt het erop dat Costa Victoria geen van haar cruises meer uitvoert. Vandaag zijn cruises nog open tot de herfst, maar mocht het schip worden voorbereid op een nieuwe eigenaar, dan zal Costa Victoria geen reizen meer maken voor Costa cruises.

One comment