Meyer Werf vertraagd

Er waren al vermoedens maar nu lijkt het officieel te zijn dat de Meyer Werf de Odyssey of the Seas voor Royal Caribbean International niet op tijd kan voltooien, aldus verschillende internationale media. Dit is niet echt verrassend, want naast de effecten van het coronavirus veroorzaakten de twee branden aan boord van het cruiseschip de afgelopen maand voldoende materiële schade om het cruiseschip aanzienlijk te vertragen.

Daarnaast heeft de Meyer Werft weken geleden aangekondigd dat ze haar orderportefeuille wil verlengen, of deze vertraging is veroorzaakt door de branden en de gevolgen van het virus, of dat ook een overeenkomst tussen partijen heeft bijgedragen, is niet bekend. Feit is dat de Odyssey of the Seas niet in de herfst van 2020 in gebruik wordt genomen, maar ongeveer een half jaar later – in april 2021.

Deze vertraging is voor Royal Caribbean International niet helemaal verkeerd, omdat de rederij in de huidige tijd geen extra kosten maakt voor een ander cruiseschip. Bij oplevering zou de resterende betaling voor het schip verschuldigd zijn, waarna diverse exploitatiekosten en liggelden voor het cruiseschip verschuldigd zouden zijn. Op dit moment kan niet worden aangenomen dat de grote vloot van de rederij dit jaar weer volledig wordt geëxploiteerd. Omdat zelfs bij Royal Caribbean International de neiging is om met een paar schepen een zachte start te maken, zou de eerdere inbedrijfstelling eerder ongunstig zijn voor de rederij.

Ook Saga cruises heeft aangekondigd dat het in oktober de nieuwe Spirit of Adventure met 1.000 gasten in ontvangst zal nemen, die vanaf oorspronkelijk in juli zal worden opgeleverd vanwege de COVID-19-pandemie.

“De Groep heeft samengewerkt met brancheorganisaties en de regering om operationele praktijken vast te stellen die een terugkeer van activiteiten in zowel Tour- als Cruise-bedrijven mogelijk zouden maken naarmate de huidige beperkingen worden opgeheven,” zei Saga in een verklaring. “De nieuwe middelgrote schepen van de Groep zijn ideaal geplaatst om ‘veilig zeilen’ aan te bieden en al deze maatregelen zullen eind augustus van kracht zijn.”

De inaugurele cruise van de nieuwe schepen vertrekt nu begin november vanuit het VK naar de Middellandse Zee.

One comment